​Dupa un an si jumatate de discutii, Statul maghiar si BERD au semnat duminica un cadru contractual cu Erste Group Bank AG (Erste Group) pentru a cumpara fiecare cate o participatie minoritara de 15% la Erste Bank Ungaria Zrt. (EBU). Finalizarea tranzactiei este conditionata de obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supraveghere si concurenta din Ungaria si Uniunea Europeana, precum si de incheierea de catre Erste Group a majorarii capitalului bancii, potrivit unui anunt de presa al Erste Bank.

Ungaria, BERD si Erste Group semnasera in 9 februarie 2015 un Memorandum de Intelegere care a asigurat baza acordului contractual semnat duminica. Pretul de achizitie de 77,78 miliarde HUF pentru participatia totala de 30% la Erste Bank Ungaria a fost negociat intre Erste Group si cei doi cumparatori pe baza metodelor de evaluare din piata, dupa realizarea procedurii de due diligence cu sprijinul auditorilor externi. Ca urmare a majorarii de capital, pretul de achizitie este echivalentul unui multiplu de 1,1 al indicatorului P/BV (Pret/Valoarea Contabila). BERD si Corvinus Zrt vor plati aceeasi suma.

In baza drepturilor proportionale in calitate de actionari minoritari, Guvernul Ungariei si BERD vor putea sa numeasca fiecare cate un membru fara atributii executive in Consiliul Director al EBU si un membru in Consiliul de Supraveghere al bancii.

De asemenea, partile au agreat un mecanism prestabilit pentru iesirea din actionariat a actionarilor minoritari: schema de optiuni "put" si "call" acorda Corvinus Zrt. dreptul de a iesi din actionariat in orice moment si Erste Group dreptul de a-si exercita optiunea "call" cel mai devreme la 5 ani de la momentul vanzarii; in cazul BERD, optiunile "put" si "call" pot fi exercitate oricand intre 5 si 9 ani de la momentul tranzactiei.

Grupul austriac este prezent si in Romania, controland BCR, cea mai mare banca din sistemul local.

Memorandumul de intelegere prevede si masuri concrete precum reducerea substantiala a taxei bancare pentru perioada 2016 - 2019 si solutionarea problemei creditelor neperformante prin masuri conforme cu bunele practici internationale.

Ungaria se mai angajeaza sa "evite implementarea de noi legi sau masuri care ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii sistemului bancar" si sa asigure un mediu caracterizat de "competitie corecta si tratament egal pentru toate institutiile financiare active pe piata".