Guvernul a hotarat declasificarea unor informatii secrete de stat, emise de Ministerul Finantelor inainte de 1972

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 12:10 Economie | Finanţe & Bănci

Mai multe categorii de informatii secrete de stat, emise de Ministerul Finantelor Publice anterior datei de 17 februarie 1972, vor fi declasificate si vor putea fi consultate cu respectarea dispozitiilor din Legea Arhivelor Nationale, precum si cele ale Legii privind accesul la informatiile de interes public, conform unei Hotarari adoptate miercuri de Guvern.

Decizia a fost luata de Executiv avand in vedere importanta documentelor financiare in refacerea drepturilor de proprietate, in repararea unor incalcari ale drepturilor si libertatii civile, precum si pentru acordarea accesului liber la cunoasterea istoriei relatiilor financiare din perioada comunista. De asemenea, trebuie mentionat ca datele si informatiile emise de MFP si declasificate prin acest act normativ nu pot prejudicia securitatea si apararea tarii, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ce informatii vor fi declasificate

  • Informatii clasificate strict secret de importanta deosebita ¬ de exemplu, situatii privind restituirile din creditele externe in perioada 1959-1972; note, referate si situatii privind planul de credite al Bancii Nationale a Republicii Socialiste Romania si al celorlalte banci in ansamblu; note, referate, situatii asupra cifrelor propuse de MF pentru bugetul de stat pe anul 1955; planul financiar centralizat a veniturilor si cheltuielilor finantate prin Ministerul Finantelor; situatia planului de cheltuieli al Ministerului Afacerilor Interne si al Ministerului Fortelor Armate din perioada 1950-1960; note ale MF privind solicitarea deschiderii de credite la Banca de Stat a Republicii Populare Romane pentru diverse plati.
  • Informatii clasificate strict secret ¬ de exemplu, dari de seama si planuri de munca ale Directiei Speciale; rapoarte privind cifrele de plan, impozitele populatiei; referate privind realizarea planului de incasare a primelor de asigurare; referate deschidere credite; planuri si rapoarte de incasare daune; rapoarte privind aprovizionarea cu marfuri a magazinelor satesti; studii privind productia industriala, investitiile, pretul de cost, cercetarea stiintifica, aprovizionarea, munca si retributia personalului muncitor; situatia veniturilor si cheltuielilor bugetare din credite externe.
  • Informatii clasificate secret- de exemplu, rapoarte, situatii statistice privind incasarile de venituri agricole; avize proiecte de decrete privind exproprierile unor terenuri proprietate particulara; dari de seama anuale privind stabilirea impozitului pe venit; studii privind evolutia circulatiei banesti in Romania; planurile anuale ale incasarilor bugetare.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

1901 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Voiculescu, Ceausescu ? (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:54)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Ceva conturi


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri