Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar determina investitorii sa vanda activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din tarile emergente, printre care si Romania, fapt care ar putea determina deprecierea acestor active, inclusiv a leului romanesc, sustine directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, citat de Agerpres. "Investitorii ne-au dat semnale inca de saptamana trecuta in legatura impactul negativ pe care un Brexit l-ar avea cel putin pe termen scurt asupra activelor cu un profil de risc mai ridicat. In aceasta categorie intra si activele tarilor emergente, precum si Romania, motiv pentru care trebuie sa ne asteptam la tendinta investitorilor de a vinde activele romanesti fie ele actiuni, titluri de stat sau lei', a declarat Craciun.

Radu CraciunFoto: Agerpres

El mizeaza, insa, pe interventia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru a tempera o eventuala scadere a monedei nationale. 'Ma astept ca BNR sa apara la nevoie in piata pentru a limita deprecierea leului si a asigura lichiditate pe piata monetara', a explicat Radu Craciun.

In schimb, acesta considera ca este putin probabil ca investitorii straini strategici sa se retraga din Romania, in cazul unui Brexit, dar nici cei noi nu se vor grabi sa investeasca in tara noastra. 'Nu cred ca e cazul sa ne asteptam la investitori strategici care sa paraseasca Romania, dar perceptia acuta de impredictibilitate a evolutiilor economice viitoare din UE va face probabil multe companii internationale sa isi amane planurile de investitii sau extindere', a mai spus directorul BCR Pensii.

Cu privire la un posibil impact al iesirii Marii Britanii din UE asupra balantei comerciale a Romaniei, Radu Craciun este de parere ca aceasta va ramane in continuare mai degraba sub impactul cererii agregate interne care va continua sa puna presiune in directia adancirii deficitelor externe.