Intrata pe piata romaneasca in plin avant al creditarii, in 2006, compania financiara britanica Provident a devenit cel mai mare jucator de pe piata creditelor de consum acordate la domiciliul clientilor si a ajuns, intr-un deceniu, cel mai important angajator britanic din Romania si unul din primii 50 de angajatori de pe plan local. In aceasta perioada, aproape 900 de mii de romani au apelat macar o data la imprumuturile de la Provident, iar compania a investit in tara peste un sfert de miliard de euro, mai precis 270 de milioane de euro in cei 10 ani de activitate pe piata locala.

InfograficFoto: Provident

Compania Provident Financial Romania face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanti furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,6 milioane de clienti in 13 tari din Europa Centrala si de Est si in Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune si una dintre cele mai puternice 250 de companii internationale listate la Bursa din Londra.

Anul trecut subsidiarele IPF din sud-estul Europei, Romania, Ungaria si Bulgaria au acordat credite in valoare de 227,8 milioane euro, cu 23% mai mult decat in 2014.

„In 10 ani, am vazut cum un model clasic englezesc, cel de acordare a creditelor de nevoi personale la domiciliu, este adoptat si dezvoltat cu succes in Romania. Rigoarea britanica, atentia la detaliu si serviciile de calitate au fost atuurile care ne-au mentinut permanent pe primul loc. Suntem foarte optimisti cu privire la urmatorii ani de crestere in Romania, unde vedem adoptia rapida a solutiilor digitale in practic toate domeniile. Vom continua sa investim in dezvoltarea portofoliului cu produse conexe sau noi, pe masura ce piata romaneasca se maturizeaza”, afirma Viktor Boczan, CEO Provident Financial Romania.

La inceputul acestui an compania a decis sa angajeze toti agentii colaboratori din teritoriu, aproximativ 3.500 de persoane, devenind astfel cel mai mare angajator britanic din Romania, cu peste 4.000 de angajati.

Ce vor romanii sa cumpere in urmatorii 10 ani

La zece ani de la intrarea pe piata romaneasca, Provident a vrut sa afle care vor cele mai importante investitii ale romanilor in urmatorul deceniu. Studiul companiei a relevat ca cea mai mare investitie va fi achizitia unei case sau a unui apartament (35,2% din respondenti), in timp ce 24,1% au afirmat ca cea mai mare investitie va fi renovarea sau modernizarea casei. 18,2% din respondentii care au participat la sondajul Provident au afirmat ca cea mai mare investitie in urmatorii 10 ani va fi achizitia unei masini sau o vacanta exotica (17,1% din participanti).

Pentru urmatorii 10 ani, cel mai important plan al romanilor este sa asigure succesul in viata al copilului/ copiilor (26,7% din raspunsuri), sa isi intemeieze o familie (20,9%), sa avanseze in cariera (15,9%) sau sa isi deschida propria afacere (14,3%).

Provident si-a extins in 2015 oferta de credite prin lansarea unui imprumut de pana la 10.000 de lei, cu plata lunara a ratei, a unui produs cu costuri reduse pentru clientii fideli si vizeaza pentru acest an segmentul micilor antreprenori.