Cei 11 membri discreti ai CARI (Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale din cadrul BNR) au avut anul trecut o perioada extrem de grea: din fructificarea rezervelor Bancii Centrale au obtinut randamente de 0.004% in cazul euro si de 0.19% in cazul dolarului american. Drept este ca indicele Merrill Lynch a fost negativ anul trecut petru euro (-0.12%) si de 0,15% pentru dolar, ceea ce ar insemna ca arbitrajistii din BNR au facut o treaba mai bna. E drept, BNR nu urmareste profitul, ci stabilitatea preturilor, dar nu strica sa ai un ban in plus la rezerve, in caz ca te loveste vreo criza. Unde au plasat asadar oamenii lui Isarescu rezervele tarii in 2015?

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

S-o luam incet, cu aurul. La 31 decembrie 2015, BNR avea depozitat in afara tarii aur in valoare de 8,676 miliarde lei, se arata in Raportul anual al Bancii. Este singurul depozit (major, de circa 60% din cele peste 103 tone cate avem in rezerva) constituit in afara tarii, restul aurului fiind in tara. Desi in document nu este trecut locul in care acest aur sta depozitat, surse din cadrul Bancii au conformat ca aurul sta in subsolurile Bancii Angliei.

Reamintim in treacat ca Isarescu s-a declarat multumit de cantitatea de aur din rezerva, declarand ca nu vrea s-o mai creasca. Sunt superstitios!, a declarat el, desi in acel moment seful Statului ii cerea sa duca rezerva la 200 de tone. A mai fost un moment delicat, cand incepusera sa apara speculatii legate de existenta fizica a aurului din rezerva. O parte din aur e in tara, dar cea mai mare parte e in strainatate. "In mare parte aurul se afla in strainatate pentru ca aurul da credibilitate numai daca nu este la tine. Aurul este asigurat in strainatate si nu exista niciun risc ca acest aur sa nu se poata intoarce in tara", a explicat in cadrul unui seminar la BNR Lucian Croitoru, fost premier si actual consilier al Guvernatorului.

Si acum, sa trecem la depozitele din banci. BNR are depozite la banci centrale si la banci comerciale. In cadrul bancilor centrale, oamenii lui Isarescu au plasati peste jumatate de miliard de lei la Banca Japoniei (16,4 mld JPY),dar si un depozit la vedere constituit la o banca centrala din Uniunea Europeana in suma de 271,349 mil. lei, reprezentand 59.97 mil EUR.

In privinta bancilor comerciale, BNR are un depozit la o banca de pe teritoriul UE in suma de 1,3 mld lei(circa 300 mil. euro), se mai arata in Raportul bancii centrale.

Pozitia "depozite la vedere institutii internationale" cuprinde disponibilul de la Banca Reglementelor Internationale (care este "banca centrala" a bancilor centrale) in suma de 624.000 lei, adica -scuze pentru cacofonie- contravaloarea a 6.000 USD, 200 euro, 119.000 coroane norvegiene, 45.000 de dolari australieni si 136.000 dolari canadieni.

Depozitele la termen la banci centrale includ depozitele constituite la o banca centrala din Uniunea Europeana in suma de 6,74 mld lei (circa 1,5 mld eur). Depozitele la termen la institutii internationale includ depozitele constituite la o institutie financiara din afara Uniunii Europene in suma de 2,9 mld lei, reprezentand 40 mil GBP, 347,67 mil AUD, 243,285 mil CAD si 1,86 mld NOK.

"Pe parcursul anului 2015, intr-un climat economico-financiar complicat, definit de un ansamblu de provocari complexe si un grad ridicat de incertitudine, Comitetul de administrare a rezervelor internationale si Consiliul de administratie au considerat oportuna extinderea gamei activelor eligibile pentru tranzactionare in cadrul activitatii de administrare a rezervelor internationale ale Romaniei - prin aprobarea de noi valute si emitenti pentru investire - in vederea diversificarii riscurilor si cresterii rentabilitatii asteptate a portofoliilor BNR. S-a optat pentru ajustarea mai activa a compozitiei valutare a rezervelor si realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen si instrumente de datorie emise de agentii guvernamentale catre titluri de stat si instrumente de datorie emise de institutii supranationale", se mai arata in Raport.

Vezi aici cine sunt membri CARI.

Euro si-a mentinut si la sfarsitul anului 2015 ponderea dominanta in totalul rezervelor valutare (79,1%), pozitia urmatoare revenind dolarului SUA (16,6%).

In acelasi interval de timp, veniturile totale din administrarea rezervelor valutare au scazut de la 53 milioane echivalent euro la 9 milioane echivalent euro. Unde sunt vremurile in care BNR "scotea" 1,45 miliarde de euro din administrarea rezervelor (2008)...?

Daca va intrebati care sunt criteriile dupa care se decide in ce valute se va investi sau cum se iau deciziile in CARI, un raspuns il avem chiar de la unul din membrii Comitetului, care a acordat un interviu HotNews.ro: "Determinarea structurii valutare are la baza criteriul asigurarii echilibrului intre activele si pasivele valutare ale statului. De asemenea, sunt avute in vedere necesarul de lichiditate pe termen scurt si mediu in diverse valute, analize cantitative de tip risc/randament, analize calitative si altele. Deciziile se pot lua prin consens sau vot", spunea angajatul BNR citat.

De mentionat faptul ca BNR are incheiat cu BIRD un contract din 2002, prin care cea de-a doua institutie a devenit consultantul si mandatarul BNR pentru administrarea unor

active externe limitate la 20% din rezerva valutara internationala. E drept, alte state au externalizat acest serviciu catre firme specilizate, dar la noi inca nu se pune problema aceasta.

Mai amintim inca o data, BNR nu urmareste profitul, ci stabilitate preturilor. BNR a mizat pe

practicarea unui management orientat catre identificarea si valorificarea oportunitatilor aparute pe pietele financiare internationale, care sa nu pericliteze insa obiectivele BNR privind siguranta si lichiditatea investitiilor. "S-a optat pentru ajustarea mai activa a compozitiei valutare a rezervelor si realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen si instrumente de datorie emise de agentii guvernamentale catre titluri de stat si instrumente de datorie emise de institutii supranationale", mai arata autorii raportului.