EUR/RON s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 (cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016) ca urmare a votului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Valoarea este cu vreo 4,5 bani mai mare decat inchiderea de ieri din timpul orarului obisnuit, de 4,5150, cand participantii la piata asteptau un alt rezultat de la referendum (in tranzactiile de seara, perechea s-a mutat chiar mai jos), se arata intr-un raport transmis vineri de economistii unei banci comerciale. Totusi, valutele din regiune s-au depreciat si mai mult, ceea ce ar putea sugera ca banca centrala a intervenit pentru a tempera presiunile; datele de saptamana viitoare privind rezervele valutare ale BNR vor oferi mai multa claritate cu privire la acest aspect.

Ne asteptam la o sedinta volatila astazi, cu un interval de 4,5350- 4.5600/EUR, in timp ce subliniem, totodata, ca perspectivele pe termen scurt pentru pietele leului ar trebui sa fie neclare pana se mai calmeaza apele.

Pe scurt in privinta Brexit: credem ca impactul asupra asupra povestii macro romanesti ar trebui sa fie relativ redus. Acest aspect se datoreaza faptului ca avansul PIB se leaga mai ales de consumul privat, dar si legaturilor directe reduse cu economia britanica. Totusi, pe termen mediu, impactul nu ar fi chiar asa redus. Spre exemplu, ministerul fondurilor europene a estimat ca PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare gratie fondurilor UE din exercitiul 2007-2013, in timp ce contributia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al Uniunii; totusi, subliniem ca exista multe incertitudini in acest moment cu privire la cum vor arata lucrurile pe acest plan.

In plus, daca decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu si lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra Romaniei si pe plan economic, si pe plan geopolitic. In ceea ce priveste impactul asupra politicii monetare, situatia ar putea fi un argument puternic ca BNR sa amane pentru T1 2017 startul procesului de intarire a politicii (fata de estimarea noastra actuala pentru 4 noiembrie), dar multe depind si de reactia BCE si a bancilor centrale regionale.

Randamentele din piata secundara de titluri de stat in lei au deschis in aceasta dimineata considerabil mai sus, cu randamentul obligatiunilor la 10 ani cotat la 3,75% mid fata de inchiderea de ieri de 3,55%. Aceasta situatie a dus la majorarea pantei curbei, avand in vedere ca randamentele titlurilor cu scadente scurte au urcat cu mai putin. Din nou, pana se vor calma apele, ne asteptam ca piata sa ramana volatila si sub presiuni de crestere.

Randamentul pe termen foarte scurt a inceput noua perioada de rezerva la 0,55% mid, in timp ce segmentul 1M-3M a urcat cu 20-25 de puncte de baza, la 0,60-0,85%. Interesul puternic de cumparare a EUR/RON a alimentat si un interes de plata, care ar trebui sa ramana in picioare pe termen scurt, cel putin pana presiunile din piata valutara se calmeaza.