Agentia de rating Moody’s a redus perspectiva creditului Marii Britanii de la „stabil” la „negativ”, spunand ca urmeaza o perioada prelungita de incertitudini dupa votul de la referendum pentru parasirea UE, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moody’s a explicat ca printre motivele reducerii ratingului se afla impredictibilitatea luarii de decizii in Regatul Unit si probabilitatea unei cresteri economice reduse ce va cantari mai mult decat orice economii spera insularii ca vor face dupa ce nu vor mai contribui la bugetul UE

„Pe termen lung, daca UK nu va fi capabila sa-si asigure un aranjament comercial alternativ cu UE si alte tari, perspectivele de crestere vor fi serios mai mici decat se asteapta in acest moment”, se spune in nota agentiei de rating.

Standard and Poor’s a avertizat si ea britanicii ca ratingul maxim AAA este acum in pericol.

Votul britanic de vineri pentru parasirea UE a generat agitatie si a adus incertitudini, fortandu-l pe premierul David Cameron sa demisioneze si stergand 2.000 de miliarde de dolari din valoarea companiilor listate pe pietele UE.

Liderul taberei pro-Brexit, Boris Johnson a spus ca nu exista nicio graba pentru a invoca articolul 50 din Tratatul UE – care declanseaza institutirea unui termen limita de doi ani pentru negocierile de iesire – insa liderii europeni au spus ca vor tara afara din blocul comunitar cat mai curand posibil.

Guvernatorul Bancii Angliei a facut un pas in fata pentru a calma pietele financiare dupa ce votul pentru Brexit a trimis lira sterlina la cel mai redus nivel din 1985 si pana acum iar la un moment dat stersese 120 de miliarde de lire din valoare principalelor companii britanice listate.

In mijlocul temerilor ca s-ar putea declansa o noua criza financiara globala, guvernatorul Mark Carney a spus ca banca centrala este gata sa faca orice este nevoie pentru a atenua impactul votului brtianic pentru a parasi UE.

Brokerii din City-ul londonez au reactionat imediat, pariind pe o reducere a dobanzii-cheie pana la sfarsitul anului.

Guvernatorul va discuta votul si potentiala lovitura asupra comertului, cheltuielilor si stabilitatii financiare cu colegii sai bancheri centrali in intalnirea programata sa aiba loc in acest weekend la Basel.

La cateva ore dupa ce victoria campaniei Leave fusese confirmata, britanicul George Osborne discuta pe aceasta tema cu colegii sai, ministrii de finante din economiile grupului G7.

In prima declaratie publica la televiziune din istoria guvernatorilor Bancii Angliei, Carney a spus vineri „ca suntem bine pregatiti pentru situatia aceasta. Trezoreria si Banca Angliei au fost implicate in planificari extinse iar cancelarul Osborne si cu mine am fost in contact strans, inclusiv pe timpul noptii si in aceasta dimineata”.

Declaratiile acestuia au venit intr-o zi dramatica pentru pietele financiare.

Dupa ce sondajele initiale semnalau o victorie a taberei Remain, lira s-a apreciat puternic pana la 1,50 dolari. Dar, pe masura ce rezultatele curgeau in timpul noptii, investitorii care pariasera pe un vot pentru ramanerea in UE se chinuiau sa vanda lirele sterline.

Moneda britanica s-a prabusit cu peste 10%, atingand minimul de 1,32 dolari. Chiar daca si-a revenit putin, pana la 1,36 dolari, acest nivel tot este cel mai redus din ultimii 31 de ani.

„Votantii UE au optat pentru Brexit. Daca va fi dus pana la capat, acesta va fi un act de auto-mutilare economica cu ramificatii globale”, spune Samuel Tombs, economist sef la firma de consultanta Pantheon Macroeconomics.

Pe pietele de actiuni, care crescusera anterior pe optimismul – ce s-a dovedit nejustificat – privind o victorie a taberei Remain, s-au consemnat apoi caderi abrupte.

Bancile isi ling acum ranile dupa corectii de un nivel nemaivazut de la colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers in criza financiara din 2008.

Agitatia de pe bursle globale a fost costisitoare si pentru cei mai bogati 15 britanici, care au pierdut pe prcursul zilei de vineri 4 miliarde de lire sterline, potrivit indexului miliardarilor Bloomberg.

Cel mai bogat britanic, Gerald Grosvenor, ducele de Westminster, a condus topului pierderilor, cu un minus de 727 mil. lire.