Leul a inchis sedinta de vineri cu o depreciere de doar 0.2%, langa 4,5250/EUR. In pofida incertitudinilor generate de votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, perechea EUR/RON a scazut dupa saltul initial, miscare sprijinita posibil de faptul ca banca centrala s-a aflat in piata pentru a oferi lichiditate (cresterea ratelor din piata monetara ar putea indica acest lucru), se arata intr-un raport al unei banci comerciale locale. Aceasta evolutie a venit si in contextul unor interventii verbale din partea unui membru al board-ului si a altor oficiali ai BNR. Intre timp, valutele din regiune au fost mult mai volatile, cu forintul si zlotul inchizand cu o depreciere de peste 1% si 2%, respectiv. Astazi am putea vedea un castig modest pentru leu avand in vedere atmosfera pozitiva din pietele globale din aceasta dimineata.

Ne asteptam ca licitatia de astazi pentru obligatiuni la 3 ani de 500 milioane lei (ultima din iunie) sa inregistreze un randament sub nivelul bid de inchidere de vineri, de 1,90%. Conditiile bune de lichiditate, perspectiva mentinerii ratelor scazute pentru mai mult timp dupa referendumul

pentru iesirea Marii Britanii din UE si preferinta departamentelor ALM ale bancilor locale pentru acest segment al curbei ar putea sa duca la o cerere puternica. Altfel, panta curbei de titluri de stat in lei a inchis sedinta de vineri in crestere. Asta in conditiile in care randamentul obligatiunilor cu scadente lungi a crescut cu 11-12 puncte de baza (cu toate ca la deschidere, avansul era de aproape 20 de puncte de baza).

Randamentul pe termen foarte scurt a fost cotat la 0,45% nivel mid, in conditiile in care startul noii perioade de rezerva a coincis si cu tensiunile din piata valutara. Totusi, presiunile pe segmentul 1M-3M (cotat la 0,55-0,70% mid) par sa se fi temperat, in linie cu miscarea in jos a perechii EUR/RON incepand cu vineri dimineata. Astfel, ne asteptam ca ratele sa coboare relativ repede la valorile recente (langa care s-a aflat timp de mai multe saptamani) atata timp cat EUR/RON ramane departe de maximele anului.