Profiturile bancilor europene ar putea scadea pana in 2018 cu 32 miliarde de euro (35 miliarde de dolari) din cauza votului pentru iesirea Marii Britanii din UE (Brexit), un declin de 11% fata de castigurile care ar fi fost obtinute fara acest soc economic, arata o analiza a Goldman Sachs Group, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cel mai afectate vor fi bancile britanice, care ar urma sa piarda zece miliarde de euro din potentialul profit net, cel mai putin expusi fiind creditorii din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) si statele nordice, sustin analistii de la Goldman Sachs.

Ne asteptam la perspective mai slabe din cauza declinului volumelor, a veniturilor din taxe, a marjelor de profit, precum si a riscurilor de creditare mai ridicate. De asemenea, ne asteptam la o activitate mai scazuta pe pietele de capital si la reducerea valorii activelor, avertizeaza analistii bancii americane de investitii.

In zona euro, cele mai afectate de Brexit vor fi bancile din Germania, din cauza eficientei scazute a costurilor, apreciaza Goldman Sachs.

Luni, actiunile bancilor Barclays si Royal Bank of Scotland (RBS) au fost suspendate temporar de la tranzactionare la Bursa din Londra, dupa ce au scazut cu peste 10%. Titlurile Barclays au pierdut 11,40% si cele ale RBS pana la 14,66%, ceea ce a dus la suspendarea automata a actiunilor.

Bancile sunt printre cele mai afectate de volatilitatea pietei dupa victoria Brexitului (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana) la referendumul de joi.

Si actiunile altor banci europene au avut de suferit. Titlurile Deutsche Bank si Credit Suisse au inregistrat pierderi record, in timp ce actiunile Piraeus Bank, au scazut cu 7,4%, iar cele ale Eurobank cu 12,6%.

Ministrul Economiei, George Osborne, a incercat sa linisteasca pietele, afirmand ca "soliditatea" economiei tarii va ajuta la infruntarea dificultatilor legate de Brexit.