BNR a decis joi sa mentina nivelul dobanzii cheie, dupa o sedinta fara surprize pentru analisti. "BNR va mentine rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.75%. Pe de alta parte, banca centrala va continua sa semnaleze faptul ca este pregatita sa lanseze un nou ciclu monetar in acest an (mai ales dupa evaluarea evolutiilor recente, externe si interne, inclusiv a impactului votului pro-Brexit)", noteaza economistii Bancii Transilvania intr-un raport de joi dimineata. "Credem ca guvernatorul ar putea reitera existenta spatiului de relaxare a politicii monetare daca va fi nevoie dupa votul pentru Brexit, insa ar putea vorbi si de sprijinul pentru o pereche EUR/RON stabila", noteaza si economistii ING.

Membrii CA al BNRFoto: Hotnews

Ne asteptam ca BNR sa pastreze neschimbata politica monetara la intalnirea de azi, spun si economistii Piraeus Bank.

Ce a decis joi, CA al BNR:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR monitorizează cu vigilență evoluţiile mediului internațional și intern fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.