Consiliul de Administratie al BNR a mentinut in sedinta sa de joi nivelul dobanzii cheie la 1,75% pe an ca si rezervele minime obligatorii, intr-o decizie asteptata dealtfel de jucatorii din piata. Isarescu a explicat intr-un briefing de presa care a avut loc tot joi la sediul BNR motivele care i-au determinat pe corifeii politicii monetare romanesti sa ia aceste decizii. Vezi in articol discursul Guvernatorului BNR.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Ce a spus joi Mugur Isarescu:

  • Analiza celor mai recente evolutii macroeconomice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ concomitent cu accelerarea cresterii economice exclusiv pe seama expansiunii cererii interne.
  • Ca efect al reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20% si al diminuarii preturilor alimentare si energetice pe plan international, rata anuala a inflatiei a evoluat in linie cu prognoza, coborand la nivelul de -3,5% in luna mai a.c. de la -0,93% in decembrie 2015.
  • Rata medie anuala a inflatiei IPC a fost in luna mai a.c. de -2,1%, iar indicele armonizat al preturilor de consum a inregistrat un ritm mediu anual de -1,7%.
  • Cresterea anuala a PIB s-a intensificat, atingand in trimestrul I 2016 nivelul de 4,3% fata de 3,8% in trimestrul anterior. Majorarea rapida a consumului final al populatiei, in conditiile sporirii veniturilor acesteia si ale extinderii actiunii stimulilor fiscali, a determinat atingerea celei mai inalte dinamici a PIB din perioada post-criza, dar si un avans semnificativ al importurilor. Dinamica inalta a importurilor a condus la deteriorarea balantei comerciale, care, impreuna cu o relativa restrangere a intrarilor din fonduri europene, s-au reflectat asupra contului curent. Aceasta evolutie a fost partial contrabalansata de consolidarea surplusului la nivelul balantei serviciilor.
  • Din perspectiva ofertei, principalul determinant al accelerarii cresterii economice a fost valoarea adaugata bruta a sectorului serviciilor, ponderea acesteia in PIB atingand in premiera 60%.
  • Cele mai recente date si sondaje de conjunctura indica expansiunea in continuare a cererii de consum si un nivel ridicat a costurilor unitare cu forta de munca in industrie.
  • Conditiile monetare reale au ramas stimulative. Procesul de monetizare s-a intensificat, iar creditul acordat sectorului privat si-a consolidat traiectoria ascendenta datorata dinamicii componentei in lei. Ponderea creditului in lei in totalul creditului neguvernamental a atins 54% in luna mai 2016 ¬ cel mai mare nivel inregistrat din 1997. Aceasta evolutie certifica imbunatatirea transmisiei politicii monetare, contribuind, totodata, la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
  • Cresterea volatilitatii pietelor financiare internationale in contextul referendumului din Marea Britanie s-a reflectat si asupra pietei locale, cursul de schimb al leului inregistrand insa miscari mai reduse decat ratele de schimb ale celelorlalte monede din regiune. Rezervele internationale se mentin la un nivel adecvat, iar pozitia externa a Romaniei este sustenabila. Acestea, coroborate cu existenta in prezent a unui cadru macroeconomic stabil, asigura o buna rezistenta a economiei romanesti fata de socuri externe adverse.
  • Previziunile pe termen scurt indica mentinerea nivelurilor negative ale ratei anuale a inflatiei, desi cu valori semnificativ mai reduse datorita epuizarii impactului direct al extinderii in iunie 2015 a cotei reduse de TVA la toate alimentele. Perspectiva revenirii graduale a inflatiei in teritoriu pozitiv este marcata de riscurile generate de mediul intern si de cel extern, in conditii de incertitudine ridicata.
  • Mediul extern este caracterizat de persistenta nivelurilor scazute ale inflatiei, precum si de accentuarea incertitudinilor privind cresterea economica mondiala, a celor legate de statutul Marii Britanii in raport cu Uniunea Europeana si a celor referitoare la politicile monetare ale principalelor banci centrale din lume in conditiile sporirii volatilitatii pe pietele financiare globale.
  • Pe plan intern, riscurile au ca sursa conduita politicii fiscale si de venituri, precum si efectele adverse generate de modificari ale legislatiei din domeniul financiar-bancar.
  • Pe baza datelor disponibile in prezent si in contextul unor incertitudini sporite, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.
  • CA al BNR a hotarat totodata pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Deciziile CA ale BNR vizeaza asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile.
  • Conduita prudenta a politicii monetare si dozarea adecvata a instrumentelor sale, alaturi de masurile preventive din domeniul supravegherii prudentiale a sectorului bancar, sunt de natura sa intareasca capacitatea economiei romanesti de a face fata socurilor.
  • Consolidarea situatiei economice reclama insa asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, precum si progresul reformelor structurale.
  • BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile mediului international si intern, fiind gata sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada de incertitudini sporite. In calitatea sa de membru al Sistemului European al Bancilor Centrale, BNR este in permanent contact cu alte banci centrale.