Autoritatile vor incepe de luni discutiile pe cele 16 masuri din cadrul proiectului "Romania Competitiva", a declarat, marti, ministrul Economiei Costin Borc, la Palatul Parlamentului. Reamintim ca marti, Executivul a lansat in dezbatere publica documentul "Romania competitiva- un proiect pentru o crestere economica sustenabila".

"Pentru fiecare dintre cele 16 domenii exista cate o fisa la care s-a lucrat. Nu ne dorim sa impunem. Un document trebuie sa fie rezultatul unei dezbateri si atunci incepand de saptamana viitoare e un calendar pentru fiecare domeniu in parte. Vor fi invitati experti, oameni din asociatii neguvernamentale, specialisti de la guvern, din asociatiile oamenilor de afaceri, patronate, sindicate. Pentru fiecare domeniu vor primi documentul de discutii", a spus Borc, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca se va face o dezbatere pentru fiecare domeniu in parte, iar documentul ce rezulta din aceste dezbateri va fi facut public.

"Se va face o dezbatere si o prezentare pentru fiecare domeniu in parte urmand ca documentul ce rezulta din aceste dezbatere sa fie public. (...) Ce ne-am dorit noi este sa punem in dezbatere astazi, sa prezentam cateva principii, in ce directie vrem sa mergem. Senzatia mea este ca urmare a zilei de astazi aceste principii sunt acceptate. De luni ne punem la treaba pe fiecare fisa in parte, cu creionul in mana, cu calculatorul, pe fiecare masura, pe bugetul fiecareia, pe plan de actiuni", a mai afirmat ministrul Economiei.

Stimularea unei cresteri economice de la 3% la 5% ar putea putea duce Romania la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumparare standard la un echivalent de aproximativ 70% din media UE in anul 2020, luand in calcul un nivel de crestere de 2% anual la nivelul Uniunii Europene, se arata in documentul "Romania competitiva- un proiect pentru o crestere economica sustenabila", lansat marti in dezbatere publica de Guvernul Ciolos. Proiectul propune aplicarea unor masuri, care ar presupune un efort bugetar cumulat pe o perioada de cinci ani de circa 16,9 miliarde euro (circa 10,5% din PIB pentru o perioada de 5 ani).

"Romania este astazi o economie stabila care are sansa sa se transforme intr-o tara de linia intai in randul comunitatii europene printr-un nou proiect economic care sa canalizeze toate energiile factorilor de decizie catre o dezvoltare economica sustenabila", se precizeaza in document.

Ariile prioritare identificate sustin realizarea obiectivului central de crestere economica si sunt orientate spre stimularea productivitatii (agricultura sau sectoarele creative), a capitalului (investitiile straine si exporturile, fondurile europene, piata de capital) si a altor elemente care creeaza conditiile pentru dezvoltarea productiei autohtone si au impact direct asupra fortei de munca si calitatii vietii (educatia, sanatatea, infrastructura, debirocratizarea etc).

Viziunea este concretizata in 16 domenii, care la randul lor cuprind 41 de prioritati, respectiv 90 de masuri cu un orizont de realizare pana in 2020 care adreseaza provocarile curente pentru cei trei factori mentionati, precum scaderea natalitatii sau migratia (in cazul fortei de munca), sau reducerea substantiala a investitiilor straine post-criza (in cazul capitalului).