Intr-o piata aproape blocata a creditelor ipotecare ca urmare a legii darii in plata care a dus la cresterea avansului solicitat de banci ca reactie la riscul indus suplimentar, OTP Bank, un jucator de talie mica in sistemul bancar local, a confirmat luni majorarea avansului la creditele ipotecare. De la 15%, OTP urca la 20% avansul pe care clientii trebuie sa-l aiba atunci cand acceseaza un imprumut ipotecar. Nivelul avansului este valabil atat pentru imprumuturile in lei cat si la cele in euro, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii bancii. Institutiile de credit au inasprit cerintele privind avansul imediat dupa aparitia darii in plata, dar nu ar fi exclus ca vedem "ajustari" la niveluri mai reduse din simplul motiv ca vand foarte putine credite.

Laszlo Diosi, CEO OTP BankFoto: Arhiva personala

BRD_GSG de pilda analizeaza posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard de la nivelul de 35% din prezent, a declarat Gheorghe Marinel, vicepresedinte retail BRD SocGen in cadrul conferintei ZF Bankers 2016. "Analizam posibilitate de a reduce avansul. Vrem sa vedem unde ne-am putea pozitiona cu avansul pentru ca un credit ipotecar sa fie suportat de clienti, iar noi sa ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul inapoi. Este o analiza fina, trebuie sa identificam foarte bine tipologia clientului inainte de a lua o decizie", a declarat Gheorghe Marinel, citat de ZF.

El nu a avansat nicio cifra legate de cat au scazut vanzarile de credite imobiliare standard dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata. Conform unor surse din piata bancara, la aproape toate bancile vanzarile de credite imobiliare standard s-au prabusit dupa ce bancile au majorat avansul ca urmare la legea darii in plata.

Dana Demetrian, vicepresedinte retail BCR, a spus la ZF Bankers au existat scaderi, dar de asemenea nu a avansat nicio cifra: "Daca o banca mare din sistem da doar cateva credite imobiliare, e clar un blocaj in piata".

In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa. Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.

"Economia Romaniei se afla intr-un nou ciclu de expansiune, inregistrand o crestere puternica a PIB-lui, in timp ce vulnerabilitatea sa externa s-a redus considerabil, de la criza financiara din 2008. In acelasi timp, salariile medii indica tendinte de crestere, care, impreuna cu corectiile anterioare ale preturilor din pietele imobiliare, reusesc sa faca mai accesibila achizitia de noi imobile pentru persoanele fizice. In plus, datele la nivelul Uniunii Europene, cu privire la conditiile de locuit, releva necesitatea unor noi locuinte in Romania. Asadar, din punctul nostru de vedere, acesti factori ar putea asigura o baza solida pentru o dezvoltare durabila a pietei creditelor ipotecare", considera Laszlo Diosi, CEO, OTP Bank Romania.

Bancile din primul pluton al sistemului au anuntat majorarea avansului pentru creditele ipotecare iar una dintre ele, respectiv BRD Groupe Societe Generale introdusese oferta diferentiata, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplica darea in plata.

Astfel, banca a publicat pe pagina proprie de internet cele doua variante de imprumut, una cu avans de 35% pentru creditele in valoare de pana la 250.000 de euro, si alta cu avans de 15% pentru imprumuturi peste acest plafon. "Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie poate fi de 65%, pentru creditele acordate in lei, a caror valoare este mai mica de 250.000 de euro (echivalent in lei), sau 85%, pentru creditele acordate in lei, a caror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent in lei)", mentioneaza banca.

In acelasi timp, din oferta bancii a disparut varianta de imprumut in euro pentru cumpararea de locuinte.

La randul sau, Alpha Bank a publicat noile conditii pentru imprumuturile pentru locuinte, cu avans de 30% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in euro, indiferent de suma imprumutata.

Tonul majorarii avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank, dar. si Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile conditii de creditare ipotecara, din care reiese cresterea avansurilor pentru aceste imprumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a mentinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare in lei de la 15% la 25%.