Monedele Europei emergente au castigat teren fata de euro luni dimineata. Banca Centrala a calculat o medie a tranzactiilor la 4.47 lei in fata euro, de 4.11 lei pentru un franc elvetian si de 4.04 lei pentru un dolar SUA. Fitch va publica vineri evaluarea sa periodica pentru Romania, dar nu sunt asteptate surprize. "Vedem o influenta marginala pe termen scurt a evenimentelor din Turcia asupra pietelor locale, in pofida posibilelor ramificatii geopolitice. Avand in vedere ca interesul de vanzare pentru EUR/RON ramane ridicat, am putea vedea perechea continuandu-si tendinta de scadere", se arata intr-un raport destinat investitorilor al unei banci comerciale.

Euro se tranzactioneaza fata de dolar cu putin peste nivelul de USD 1.1050/EUR revenindu-si dupa un minim al ultimei saptamani atins vineri la USD 1.1021/EUR.

Preturile metalelor pretioase au ramas in intervale inguste- aurul a coborat sub 1,330.00 dolari pe uncie, argintul a scazut la 19.86 dolari pe uncie, platina se tranzactioneaza in jurul a 1,080.00 dolari pe uncie iar paladiul este cotat la 635.00 dolari pe uncie.

In pofida faptului ca datele din SUA de vineri au fost puternice, randamentele obligatiunilor americane nu s-au schimbat prea mult. Cum pietele raman destul de pesimiste cu privire la ritmul cu care Fed ar intari politica monetara, ca urmare a votului pentru Brexit, o inversare a acestui sentiment in viitor ar duce la o depreciere a activelor locale.

Sedinta de joi a BCE este unul din evenimentele principale de saptamana aceasta. Nu sunt asteptate schimbari, dar am putea vedea unele comentarii privind problemele sistemului bancar european. Saptamana aceasta vor aparea si primii indicatori de sentiment cu sondajul realizat dupa referendumul pentru Brexit: indicatorul ZEW pentru Germania de marti si indicii PMI pentru zona euro de vineri; acestia ne vor ajuta sa intelegem consecintele imediate ale votului britanic. Legat de Romania, Fitch va publica vineri evaluarea sa periodica. Desi

nu anticipam vreo modificare, va fi interesant de urmarit cat de ingrijorata este agentia de evaluare de unele teme care s-ar putea dovedi majore in urmatorii ani (in privincipal, riscul de derapaje fiscale si deteriorarea pozitiei externe). Astfel, cum nu exista nimic semnificativ la orizont, tendintele recente s-ar putea mentine zilele urmatoare. Atat interesul strainilor de cumparare de titluri de stat in lei, cat si fundamentele economice bune sprijina leul. Astfel, vedem un posibil interval de tranzactionare de 4,4600-4,4900 pentru saptamana aceasta.