Marea Britanie va trebui sa ofere cetatenilor din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene acces inclusiv la piata fortei de munca din regat, daca Londra va dori un acord pentru acces la piata unica a UE, dupa finalizarea procesului de iesire a britanicilor din blocul comunitar, a avertizat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, aflat in vizita la Washington.

Valdis DombrovskisFoto: Hotnews

"Ne dorim ca Regatul Unit sa ne ramana un partener apropiat. Orice acord viitor cu UK trebuie sa ofere un echilibru intre obligatii si drepturi. Accesul la piata unica va necesita ca UK sa accepte si multe libertati: libera circuatie a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor si a fortei de munca. Iar primul pas trebuie sa vina din partea Marii Britanii. Noul guvern trebuie sa se decida ce vrea de la viitoarea relatie cu Europa" - a spus liderul european, la o conferinta gazduita de organizatia americana Atlantic Council, in capitala SUA.

El a subliniat insa ca Marea Britanie ramane un membru al UE cu drepturi si obligatii depline pana la finalizarea procesului de parasire a blocului comunitar, care poate sa dureze si doi ani.

Avertismentele lui Dombrovskis vin in replica la declaratia recenta a noului ministru pentru Brexit al Marii Britanii, David Davis, potrivit careia cetatenii Uniunii Europene care sosesc in Regat in intervalul ramas pana la iesirea efectiva a tarii din blocul comuntr ar putea sa nu primeasca dreptul de a ramane.

"S-ar putea sa trebuiasca sa spunem ca protejarea dreptului la rezidenta pe termen nelimitat se aplica doar inainte de o anumita data. Insa trebuie luate aceste hotarari in functie de realitate, nu in baza unor speculatii", a declarat David Davis, in publicatia Mail on Sunday, citata de Reuters.

In alta ordine de idei, economia Marii Britanii va pierde pana la 2,5 puncte procentuale pana in anul 2017, din cauza votului populatiei pentru iesirea din Uniunea Europeana, a mai spus Dombrovskis, care a preluat si portofoliul serviciilor financiare.

"Evaluarile noastre arata ca PIB-ul Marii Britanii se va reduce cu 1 pana 2,5 puncte procentuale pana in anul 2017", a mentionat vicepresedintele CE.

El a aratat ca impactul negativ al votului pro-Brext din Marea Britanie va fi asupra celorlalte 27 de state membre ale UE intre 0,2 puncte procentuale si 0,5 puncte procentuale. "Deci presiunea este reala" - a spus fostul premier al Letoniei, aflat la Washington in prima sa deplasare imediat dupa prluarea mandatului de comisar european pentru servicii financiare, dupa demisia britanicului Jonanthan Hill.

Potrivit prognozei economice a Uniunii Europene, realizate in luna mai, inainte de referendumul pentru Brexit, produsul intern brut al Marii Britanii urma sa creasca cu 1,8% in anul 2016 si cu 1,9% in anul 2017.

Pentru Romania cresterea economica era prognozata de UE la 4,2% in anul 2016 si 3,7% in 2017.