Piata imobiliara din Danemarca risca sa scape de sub control, in special in jurul oraselor mari, din cauza dobanzilor negative care ii fac pe imprumutati sa fie neglijenti, avertizeaza cea mai mare banca daneza specializata in credite ipotecare, Nykredit, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

"Exista pericolul ca danezii sa nu mai ia in considerare riscul ca dobanzile sa revina la crestere. Acest fapt amplifica riscul unui declin major al preturilor imobiliare, atunci cand dobanzile vor incepe sa creasca", afirma Tore Stramer, analist sef la Nykredit in Copenhaga.

Banca centrala din Danemarca practica dobanzi negative de patru ani.

Directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a declarat ca managerii bancii estimeaza ca dobanzile nu vor deveni pozitive cel putin pana in 2018, iar decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana amplifica riscul ca perioada sa se prelungeasca.

Nicio alta tara nu a inregistrat o perioada mai lunga cu dobanzi negative, iar distorsiunile provocate in piata imobiliara de aceasta politica pot oferi o imagine a ceea ce ar putea avea loc si in alte economii care vor urma acest model.

Danezii pot obtine imprumuturi ipotecare pe termen scurt cu dobanzi negative si sa plateasca mai putin pentru banii imprumutati pe 30 de ani decat guvernul american.

Preturile apartamentelor din Danemarca sunt in prezent cu 5% peste un maxim atins in 2006. Atunci, bula imobiliara s-a spart, iar preturile apartamentelor au scazut cu circa 30% pana in 2009.

Dobanzile negative sunt rezultatul politicii bancii centrale de a apara cotatia coroanei in raport cu euro.

Dobanda de referinta s-a aflat la nivelul de -0,75% cea mai mare parte a anului 2015, chiar daca institutia a majorat-o cu 0,1 puncte procentuale in ianuarie, intr-un efort de normalizare a politicii.