Managerii romani chestionati periodic de Institutul National de Statistica estimeaza pentru perioada urmatoare o crestere a activitatii in constructii si comert si crestere moderata in servicii si industrie. De asemenea, in constructii asistam la o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati.

  • Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie 2016, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +31%), in timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -24%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii

Potrivit estimarilor din luna iulie 2016, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +21%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

  • Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -17%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +9%).

  • Servicii

Conform estimarilor din luna iulie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).

Observatii:

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.

Pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite astfel:

- pana la +/- 5% relativa stabilitate;

- de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

- de la +/- 16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;- peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.