In Monitorul oficial de joi, 28 Iulie 2016, a fost publicat ordinul Ministerului Finantelor Publice prin care se detaliaza serviciile agricole pentru care se beneficiaza de cota redusa de TVA. De asemenea, actul normativ mai cuprinde si o enumerare a ingrasamintelor, semintelor de

HotNews.roFoto: Hotnews

plante si a pesticidelor utilizate in activitati agricole pentru care se va beneficia de aceeasi cota redusa de TVA.

Incepand cu 1 august 2016 intra in cota redusa de 9% care se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Ce spune, in esenta Ordinul ministrului Dragu:

  •   Se extinde cota redusa pentru ingrasaminte, pesticide sau lucrari agricole. Actul normativ analizat astazi dezvolta si indica punctual notiunea de lucrari agricole aflate in sfera facturarii cu TVA 9%.
  •  Regasim aprobate prin OMFP nr. 1155/2016 un numar de 34 prestari de servicii din agricultura, respectiv regasim clasificatia codurilor CAEN pentru care se beneficiaza de cota redusa in cadrul ingrasamintelor, pesticidelor si a semintelor utilizate la insamantare.
  •  Dintre cele mai uzuale servicii facturate cu cota de 9% in domeniul agricol, amintim: Fertilizat, Arat, Discuit sau grapat, Pregatit pat germinativ cu combinator si modelat sol, Semanat sau plantat, Tavalugit,  Stropit, prafuit - combatere boli si daunatori, erbicidat,  Tratarea semintelor utilizate la infiintarea culturilor agricole, cu produse de protectie a plantelor,  Recoltat sau dislocat culturi, Lucrari de colectare, sortare, conditionare, etichetare la legume si fructe,  Operatiuni de montare a spatiilor protejate, respectiv sere si/sau solare, Lucrari de insilozare si depozitare a furajelor in ferme zootehnice, Dezinfectia, dezinsectia si deratizarea in fermele zootehnice,  Tunsul oilor,  Sortarea, marcarea si ambalarea oualor
  • Aceasta cota se va putea aplica pentru toate lucrarile sau prestarile de servicii la care faptul generator al TVA intervine dupa data de 1 august 2016. Material rezlizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.