ANAF a publicat in Monitorul Oficial Orinul care reglementeaza publicarea trimestriala a listelor cu datornicii la buget, modificand-o substantial. Astfel, nu mai este consideat debitor al bugetului acel contribuabil ce are de rambursat sau de primit de la buget sume mai mari decat are de plata. De asemenea o alta schimbare vizeaza structura tabelelor de prezentare detaliate pe contribuabili mari, mici si mijlocii respectiv persoane fizice, inclusiv cele ce desfasoara activitati independente sau profesii libere.

Dragos Doros, presedinte ANAFFoto: NNDKP

ANAF ia astfel o masura de bun simt, listele debitorilor urmand sa aiba o nouă coloană denumită "Observații", care va conține precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvență, faliment sau insolvabilitate. Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016.

Reamintim ca au existat nenumarate situatii in care fie persoane fizice autorizate fie companii aveau de primit bani de la buget mai multi decat datorau, ceea ce ii "arunca" in groapa datornicilor. In plus, pana nu demult, procedura prin care iti recuperai banii era extrem de greoaie si se derula abia dupa ce iti plateai darile.

Corect pana la capat ar fi daca ANAF ar publica si listele cu entitatile la care Statul are de rambursat bani si a intarziat, dar ar fi utopic sa credem ca asa ceva se va intampla curand

Reamintim aici procedura aplicabila pentru publicare listei datornicilor.

  • Trimestrial, cu data ultimei zile din trimestru, se identifica obligatiile restante la buget. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare sunt notificati debitorii cu sumele obligate la plata.
  • Daca exista neconcordante intre situatia fiscala a contribuabilului si cea din evidenta autoritatii, acestea trebuie clarificate in termen de 5 zile, in caz contrar prezumandu-se corectitudinea datelor detinute de ANAF. Contribuabilul poate face plata obligatiilor, caz in care in termen de maxim 15 zile platile facute se vor opera in lista datornicilor.

Prin obligatii fiscale restante se intelege:

  •  obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
  • diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.

Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:

  • obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;
  • obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004;
  • obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.

Nu fac obiectul publicarii in listele contribuabililor datornici obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:

  • 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  •  50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
  • 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele ce desfasoara activitati economice in mod independent.

Lista va cuprinde denumirea/numele si prenumele debitorilor, codul de identificare fiscala, cu exceptia persoanelor fizice, caz in care NU se va mentiona codul numeric personal, ci localitatea domiciliului fiscal, precum si cuantumul total al obligatiilor fiscale restante Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.