La doar 3 luni dupa ce a crescut avansul necesar pentru a obtine un imprumut ipotecar, BCR revine asupra deciziei si taie de la 35% la 25% banii solicitati ca avans, masura operand deocamdata doar in cele mai mari orase din Romania, se arata intr-un comunicat al celei mai mari banci din tara, transmis marti seara. Potrivit oficialilor bancii, principalele 3 argumente care au sustinut aceasta decizie sunt: dinamica accelerata a pietei imobiliare din orasele medii si mari, pe fondul unei lichiditati crescute, cei mai multi clienti ai bancii sunt concentrati in orase medii si mari si, nu in ultimul rand, nivelul mare al avansului solicitat in termeni nominali. Pentru un credit de 60.000 de euro, un tanar ar fi avut nevoie de un avans de 21.000 de euro, bani destul de greu de economisit de un tanar.

Sergiu Manea, CEO BCRFoto: BCR.ro

In 9 mai banca anunta cresterea avansului la 35% ca urmare a aparitiei legii darii in plata, dar nu a fost prima banca ce a scumpit avansul. In ianuarie 2016, Raiffeisen Bank anunta ca a marit avansul solicitat doritorilor de credite ipotecare la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro.

Orasele in care banca va percepe avans incepand de la 25% sunt: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti

"De regula, inainte de a anunta o crestere a avansului sau masuri similare, are loc o intalnire a comitetului de risc, caruia CEO-ul ii cere o analiza de impact a unei legi (in cazul acesta, darea in plata) asupra portofoliului bancii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentara a riscului, iar acesta se redistribuie prin cresteri ale costurilor. Pot fi cresteri de dobanda, de avans, sau alte speze pe care banca le incaseaza", a explicat pentru HotNews.ro seful unei banci din sistem.

La scurt timp, aproape toate bancile au urcat avansul solicitat clientilor, ceea ce a dus la o strangulare a pietei creditului. S-a ajuns la situatia disperata in care una dintre bancile foarte mari din tara acordau 2-3 credite pe saptamana in toata tara, fata de cateva sute, in perioada "buna" a bancii. Practic, ajunsesera sa obtina imprumutul mult visat doar cei care aveau parinti sau rude care sa le sustina financiar efortul sau clientii de top (manageri in multinationale, antreprenori etc).

Deocamdata e greu de anticipat cate dintre bancile locale vor replica decizia BCR, fiecare avand proria sa strategie. Sunt banci care vor de pilda sa se situeze mai confortabil pe piata creditului de consum, piata pe care cresterea avansului a avantajat-o (multi doritori de locuinte dintre cei care nu au suficienti bani pentru avans, mai fac si un imprumut de nevoi personale).

"In acelasi timp, subliniem inca o data problemele de constitutionalitate, de risc financiar si de efect economic negativ al Legii Darea in Plata. In termeni de politici publice, care sa sprijine calitatea si accesibilitatea locuirii, legea Darea in Plata a fost o lovitura pentru toti clientii din Romania. Studiile noastre de impact au demonstrat amanarea cu pana la 8 ani a achizitiei unui camin. Consideram aceasta situatie inacceptabila in comparatie cu realitatea si nevoile tinerilor din Romania. Credem ca este nevoie de responsabilitate, echilibru si solutii realiste in ce priveste legislatia in acest domeniu", se mai arata in comunicatul BCR de marti seara