ANAF a publicat luni seara in Monitorul Oficial mult-asteptatul Ordin privind termenul de depunere a declaratiei 394 privind

HotNews.roFoto: Hotnews

achizitiile si livrarile de pe teritoriul national. Acest termen se aplica

pentru toate declaratiile depuse ulterioar publicarii ordinului.

Incepand cu data acestui ordin termenul de depunere a declaratiei 394 este data de 30 a lunii urmatoare perioadei fiscale avute (luna sau trimestru) inclusiv, spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Acest termen este aplicabil pentru toate persoanele impozabile ce au ca perioada fie luna fie trimestrul calendaristic.

Face exceptie declaratia aferenta lunii ianuarie pentru care termenul este ultima zi a lunii februarie, data de 28 sau 29 februarie, dupa caz.

Cu aceasta ocazie reamintim faptul ca pentru lunile iulie - septembrie au fost introduse proceduri derogatorii in sensul ca persoanele impozabile vor declara doar achizitiile si livrarile facute intre persoanele inregistrate in scopuri de TVA din aceasta perioada.

Incepand cu declaratia aferenta lunii octombrie se vor declara toate tranzactiile conform procedurilor in vigoare la acest moment.

Reamintim ca Ordinul sefului ANAF cu privire la noul format al declaratiei 394 a fost publicat pe 1 aprilie. Din pacate, simplificarile promise de autoritati au fost in zone ne-esentiale. In martie, ministrul Finantelor Anca Dragu spunea ca se lucreaza la simplificarea formularelor 088 si 394, ambele Declaratii fiind in topul celor mai reclamate documente de catre antreprenori din cauza modului stufos si birocratic de completare si depunere. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.