La mai putin de o saptamana dupa ce HotNews apublicat salariile guvernatorilor de banci centrale din Europa, BNR a confirmat pe blogul propriu datele HotNews, in cadrul unui micro-studiu intitulat "Aspecte referitoare la publicarea si cuantumul salariilor conducerii unor banci centrale din Uniunea Europeana".

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

"Pe baza unui documentar intocmit in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, prezentam in continuare informatii legate de nivelurile de salarizare a conducatorilor unor banci centrale reprezentative din Uniunea Europeana, asa cum acestea au fost facute publice", se arata pe blogul Opiniibnr.ro.

Redam mai jos postarea oficialilor BNR:

"Trebuie mentionata, inca de la inceput, dificultatea realizarii unei simple comparatii intre veniturile obtinute de guvernatorii si membrii consiliilor de administratie ai diferitelor banci centrale, data fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum si a regimului fiscal diferit de la un stat la altul. In plus, aria de competente, precum si sistemul de administrare a bancilor centrale variaza substantial, astfel incat responsabilitatile structurilor de conducere ale acestora nu sunt similare. Spre exemplu, in unele cazuri bancile centrale nu au atributii legate de supravegherea prudentiala a sectorului bancar, in alte cazuri responsabilitatea pentru procesul decizional se imparte intre conducerea executiva si Consiliul de supraveghere.

Precizam ca informatiile au fost preluate de pe website-urile bancilor centrale, iar transformarea din moneda nationala in euro, acolo unde a fost cazul, s-a realizat la cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in data de 11 august 2016.

  • 1. Banca Centrala Europeana

In anul 2015, salariul de baza (basic salary) platit Presedintelui BCE a fost de 385.860 euro. Totodata, Presedintele beneficiza in mod gratuit de o resedinta oficiala aflata in proprietatea BCE.

Membrii Comitetului Executiv si membrii cu norma intreaga ai Consiliului de Supraveghere angajati de BCE primesc, pe langa salariul anual de baza, alocatii suplimentare pentru resedinta si reprezentare. La acestea se adauga si alte sume cu titlul de alocatii, cum sunt cele pentru intretinerea locuintei, alocatii pentru copiii minori si alocatii scolare (household, child and education allowances), in functie de situatia individuala a fiecarei persoane. Suplimentar, acesti reprezentanti ai conducerii institutiei beneficiaza de plati facute de BCE in contul contributiilor acestora la fonduri specializate pentru asigurari medicale si impotriva accidentelor.

  • 2. Banca Angliei

In anul financiar 2014 - 2015, venitul total (total remuneration) al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro. Aceasta suma reprezinta:

Salariu de baza (base salary) ¬ 480.000 lire sterline, echivalentul a cca. 557.893 euro;

Avantaje in natura impozabile (taxable benefits) ¬ 251.633 lire sterline, echivalentul a 292.467 euro, in care sunt incluse alocatia pentru locuinta (in suma de 250.000 lire sterline, echivalentul a 290.569 euro) si contributia pentru asigurari si servicii medicale, in suma de 1.633 lire sterline, echivalentul a 1.898 euro;

Contributii la fondul de pensii al bancii (pension benefits) ¬ 148.140 lire sterline, echivalentul a 172.180 euro.

Banca Angliei publica acelasi tip de informatii si pentru ceilalti membri ai Consiliului de administratie (The Court of Directors).

  • 3. Banca Nationala a Belgiei

In anul 2015, salariul anual (annual gross salary) al Guvernatorului a fost de 478.559 euro, al Viceguvernatorului de 382.847 euro, in timp ce ceilalti membri ai Consiliului de administratie au primit un salariu anual de 330.040 euro.

Totodata, membrilor Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Belgiei le este oferit un plan de pensii suplimentar fata de cel standard la nivel national. In anul 2015, contributia platita de Banca Nationala a Belgiei, in cadrul acestui plan de pensii, pentru cei opt membri ai Consiliului de administratie, a insumat 729.195 euro.

  • 4. Banca Olandei

In anul 2015, venitul anual brut (total remuneration - in gross terms) al Presedintelui, insumand 421.145 euro, a fost compus din:

Salariu anual (salary) inclusiv prima de vacanta si al 13-lea salariu ¬ 378.646 euro;

Contributie a angajatorului la asigurarile sociale (employer¬s social insurance contributions and other compensation) ¬ 18.067 euro;

Contributie a angajatorului la schema de pensii (employer¬s pension contributions) ¬ 24.432 euro.

Banca Olandei aplica un sistem dualist de administrare, format din doua paliere de conducere, respectiv Consiliul de Supraveghere (Supervisory Board) si Directorat (Governing Board).

Aceasta publica informatii legate de veniturile membrilor ambelor structuri de conducere.

  • 5. Banca Centrala a Germaniei

In anul 2015, venitul (remuneration) Presedintelui a fost de 436.356 euro, fiind format din:

Salariu de baza (pensionable salary) - 354.549 euro;

Remuneratie speciala, care nu este inclusa in salariul de baza (non-pensionable remuneration) - 76.694 euro;

Alocatie pentru diferite cheltuieli (standard expenses allowance) - 5.113 euro.

Deutsche Bundesbank publica informatiile legate de remuneratiile pe care le primesc si ceilalti membri Consiliului de administratie.

  • 6. Banca Spaniei

Salariul anual (annual gross salary) al Guvernatorului a fost in anul 2015 de 174.734 euro. Pe langa salariu, Guvernatorul beneficiaza de alte alocatii suplimentare (supplementary personal allowances), pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

Banca Spaniei publica informatii privind remuneratiile membrilor structurilor de conducere, respectiv ai Consiliului de administratie si ai Comitetului executiv.

  • 7. Banca Centrala a Ungariei

Remuneratia lunara (monthly remuneration) a Guvernatorului, stabilita prin noul Act on the Magyar Nemzeti Bank (intrat in vigoare in luna iulie 2016) este de 5.000.000 forinti, care reprezinta la cursul actual aproximativ 16.116 euro.

In plus, mai sunt acordate alte avantaje (non-cash allowances, benefits in kind and social benefits), pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

De asemenea, mentionam ca si Banca Centrala a Ungariei aplica un sistem dualist de administrare, responsabilitatea pentru adoptarea deciziilor importante fiind impartita intre conducerea executiva si Consiliul de supraveghere. Remuneratia celorlalti membri ai structurilor de conducere este calculata in raport cu salariul Guvernatorului, fiind stabilita prin lege ca un procent fix din venitul acestuia.

  • 8. Banca Nationala a Cehiei

In anul 2015, valoarea salariului (gross salary) Guvernatorului a fost de 190.391 euro, acesta fiind compus din salariu de baza (basic wage), prima de vacanta (holiday pay), bonusuri de performanta (performance-related bonuses), bonusuri pentru lucrul in zilele nelucratoare (bonuses for working on non-working days).

Banca Nationala a Cehiei publica acelasi tip de informatii si pentru ceilalti membri ai Consiliului de administratie.

  • 9. Banca Frantei

Banca Frantei nu publica informatii privind remunerarea individuala a membrilor structurilor de conducere ale institutiei (Consiliul General ¬ 11 membri si Comitetul Executiv ¬ 15 membri), ci doar valoarea agregata a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro in 2015 (gross remuneration and payment in kind).

Guvernatorul primeste un salariu echivalent cu cel al Vicepresedintelui Consiliului de Stat (Conseil d¬Etat), al carui salariu nu este public.

  • 10. Banca Nationala a Poloniei

Banca Nationala a Poloniei nu publica informatii referitoare la veniturile conducerii bancii.

  • 11. Banca Centrala a Luxemburgului

Banca Centrala a Luxemburgului publica in forma agregata veniturile celor 3 membri ai conducerii executive (Executive Board), care in anul 2015 au insumat 736.878 euro.

  •  12. Banca Greciei

Banca Greciei nu publica informatii referitoare la veniturile conducerii institutiei. In trecut, astfel de informatii au fost furnizate membrilor Parlamentului national, la solicitarea acestora, raspunsurile respective fiind vehiculate la vremea respectiva de catre media in spatiul public.