De cateva zile (pana chiar si in urma cu cateva minute) primesc apeluri telefonice, sms-uri si emailuri de la intermediarul care mi-a incheiat polita de asigurare RCA pentru masina. Prin toate formele sunt avertizat ca urmeaza sa imi expire polita actuala si ca ar fi bine sa semnez o noua polita la una din firmele de asigurari. Evident, voi incheia o noua asigurare, intrucat asa cere legea. Tot azi am primit un material de presa de la ASF care anunta cresterea pietei RCA, dar si a daunalitatii. Drept pentru care m-am uitat putin peste evolutia accidentelor rutiere, sub mai toate formele: cand au ele loc cu cea mai mare frecventa, dupa zile, luni ale anului, starea carosabilului si persoane implicate. Am gasit lucruri care mie mi s-au parut usor surprinzatoare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Primul: frecventa accidentelor nu prea depinde de ziua saptamanii

Desi am fi tentati sa banuim ca in week-end numarul accidentelor creste intrucat lumea se grabeste fie la plecarea de acasa fie sa ajunga acasa, frecventa medie e cam aceeasi. Ca observatie, vinerea au loc mai multe accidente decat duminica. Semn ca soferii sa grabesc mai tare sa ajunga la picnic decat sa intre teferi in casa. Daca faceti o medie a primelor 4 zile din saptamana (nr total de accidente din primele 4 zile impartit la 4) veti vedea ca aproape ca nu conteaza ce zi e, nefericirea intervine aproape cu aceeasi frecventa

  • Al doilea lucru oarecum surprinzator: cele mai multe accidente nu sunt cauzate de carosabilul ud, ci de cel uscat

Prin urmare, pare-se ca nu ploaia sau ninsoarea cauzeaza cele mai multe evenimente rutiere neplacute, ci o stare normala a soselei.

  • Al treilea lucru surprinzator: majoritatea accidentelor au loc la lumina zilei, nu noaptea sau pe inserat

Aveti mai jos datele:

  • Alt lucru interesant: cele mai multe accidente nu au loc pe autostrazi , ci in localitati

Nu inafara localitatilor, ci chiar in orasele si satele Romaniei. Asa arata cel putin datele Statisticii:

Mai adaug faptul ca cele mai multe accidente au loc in timpul lunii august- traditionala luna de concedii la romani si ca e surprinzator ca accidentele intre doua masini urmeaza aceeasi tendinta cu cele intre masina-om sau masina - stalp(copac, etc)

Pentru prima parte a afirmatiei de mai sus aveti urmatorul grafic:

iar pentru partea a doua, datele sunt mai jos:

Un coleg de breasla de la o publicatie economica din Franta imi spunea ca la ei accidentele "respecta" p-rezumtiile de bun simt. La sfarsit de saptamana au loc mai multe aciidente, pe carosabil umed sunt mai multe evenimente rutiere decat pe carosabil uscat si interactiunea masina-pieton e mai redusa decat masina-copac (sau stalp...).

Atentie maxima la condus, asadar!

Citeste si:Cate accidente rutiere au loc anual in Romania si cate victime mor? O statistica ce ne poate da de gandit.