Dupa ce HotNews a sesizat neconcordante referitoare la datele privind populatia in studiul privind reclasificarea localitatilor si s-a adresat pentru clarificari Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, oficialii institutiei au confirmat ca datele vor fi "actualizate" si ca "probabil si perioada va fi diferita, incepand cu 1992-2015". Cu noile date, intregul tablou ar putea arata altfel.

Harta - Unitati teritoriale UrbaneFoto: Ministerul Dezvolarii Regionale

Este inca neclar de ce autoritatile au folosit ca sursa a bazelor de date privind populatia un studiu din 2013 realizat de Universitatea de Arhitectura si Urbanism, desi Institutul National de Statistica este autoritatea cea mai competenta in materie, iar baza de date Tempo online a Statisticii oferind detalii privind numarul locuitorilor la nivel de localitate pana in 2015 (inclusiv).

  • Ce a raspuns MDRAP solicitarii HotNews.ro

"In ceea ce priveste variatiile demografice din perioada 1990-2012, acestea au fost prelucrate pe baza indicatorului Populatia stabila la 1 ianuarie, considerat la acel moment mai relevant pentru acest tip de analiza.

Avand in vedere ca indicatorul populatia stabila la 1 ianuarie nu mai este intretinut de INS din 2015 si nu mai este publicat in Tempo online se are in vedere actualizarea acestei anexe luand in considerare indicatorul Populatia dupa domiciliu, probabil si perioada va fi diferita, incepand cu 1992-2015.

Cifrele din anexa 5, precum si alte date din proiectul de lege pentru aprobarea PATN - sectiunea Reteaua de localitati, provin din studiul de fundamentare in vederea actualizarii PATN- sectiunea Reteaua de localitati, realizat in perioada 2013-2014 de Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti - Centrul de cercetare, proiectare, expertiza si consulting, impreuna cu Universitatea din Bucuresti - Centrul Interdisciplinar de Cercetari Avansate asupra Dinamicii Teritoriale si SC Quattro Design SRL. Studiul este disponibil pe pagina website a MDRAP", se arata in raspunsul oficialilor de la Dezvoltare Regionala si Administratie Publica.

  • Doua precizari

Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu.

Populatia rezidenta (similara celei stabile, care a si fost utilizat de MDRAP) reprezinta totalul persoanelor cu cetatenie romana, a strainilor si apatrizilor care care au resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada de cel putin 12 luni. Datele sunt utile in domeniul social (la calculul ocuparii si somajului, a ratei de scolarizare, venituri si cheltuieli per capita, numarul si ponderea persoanelor aflate in saracie si risc de excluziune sociala etc.) cu influente negative asupra politicilor nationale pentru educatie, pentru ocupare, pentru protectie sociala si incluziune sociala etc.

Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Acestea sunt datele cel mai des utilizate in toata Europa pentru asigurarea informatiilor necesare guvernantilor locali si pentru producerea de informatii utile la fundamentarea politicilor si strategiilor locale.

  • Diferente de calcul intre oficialii Dezvoltarii Regionale si HotNews

Practic, calculele folosite de Administratia Regionala nu se "pupa" deloc cu cele ale INS-ului, in aproape niciuna dintre localitatile publicate in proiectul guvernamental. Diferentele sunt de la 5-15 puncte procentuale si pana la rasturnari totale de situatie, cum e in cazul localitatii Brebu Nou (Caras Severin), care la Guvern indica o scadere cu 86% a populatiei, in vreme ce Statistica spune ca de fapt in 1992-2012 (datele utilizate de Guvern), populatia a crescut cu 23%.

Diferenta mari apar si in cazul oraselor. La Guvern, Predeal figureaza cu o populatie in scadere cu 36% (in 2012). Datele INS arata ca scaderea e de putin peste 20%. Anina apare la Guvern cu o populatie in scadere cu 34%. Statistica nu confirma decat 12%. Budesti (Maramures) are la Guvern o cpntractie a populatiei de peste 33% (conform aceleiasi Anexe nr.5), in vreme ce INS arata ca e vorba de numai 24%.

Daca MDRAP va reface calculele, dupa cum a transmis HotNews si va extinde si perioada pana in 2015, localitatile care au pierdut peste 60% din locuitori in perioada 2015-1992, va arata asa (click pentru a mari imaginea):

Un lucru e sigur: daca vrei sa aplici politici de dezvoltare regionala de buna calitate musai e sa te folosesti de date de buna calitate. Mai ales cand acestea iti sunt oferite gratuit.