Rata somajului in UE a fost 8.6% in luna iulie 2016, nivel neschimbat fata de iunie 2016, dar in scadere de la 9,4% in luna iulie 2015, potrivit datelor furnizate miercuri de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Este cel mai redus nivel al somajului din martie 2009 incoace, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Cea mai mica rata a somajului este in Malta (3.9%), Cehia (4.2%) si Germania (4.2%), iar cel mai ridicat somaj este in Grecia (23.5%) si Spania (19.6%). Romania sta confortabil in clasament, cu rata somajului de 6.1%.

somajFoto: Eurostat

Eurostat estimeaza ca in iulie 2016 existau 21,063 milioane de someri in EU28, din care 16,3 erau in zona euro. Somajul a ramas coborat in 24 de state europene, a ramas stabil in Danemarca si a crescut in Estonia (de la 6,1% la 7,0%, in perioada iunie 2015-iunie 2016), Austria (de la 5,7% la 6,0%) si Belgia (de la 8,1% la 8,3%).

Cele mai mari scaderi au fost observate in Cipru (de la 15,0% pana la 11,6%), Croatia (16,5% la 13,2%) si Spania (21,9% pana la 19,6%). In luna iulie 2016, rata somajului in SUA a fost de 4,9%.

Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea usoara a numarului de someri si a ratei somajului in iulie." Aceasta evolutie trebuie interpretata insa cu prudenta, dat fiind ca estimarile pentru lunile anterioare (aprilie, mai, iunie) au fost revizuite in scadere. Subliniem faptul ca in prezent numarul somerilor se situeaza in apropiere de nivelul minim din 2008, ceea ce reflecta climatul favorabil din piata fortei de munca, determinat de accelerarea cererii interne", se arata intr-un raport de miercuri al Bancii Transilvania.

Astfel, conform cifrelor INS numarul de someri (15-74 ani) a crescut cu un ritm lunar de 2.3%, la 546.3 mii in iulie. In dinamica an/an numarul de someri s-a diminuat cu 12.5% in iulie si cu 10% an/an in primele sapte luni ale anului curent, evolutie determinata de accelerarea cererii interne, precum si de procesul de relansare economica europeana (cu impact asupra fluxurilor de migratie a populatiei active). Rata somajului a urcat marginal in iulie, cu un ritm lunar de 0.1 puncte procentuale, la 6.1% (dupa ce in iunie s-a inregistrat cel mai redus nivel de la inceputul anului 2009), se mai spune in raportul BT.

Rata somajului la barbati a urcat de la 6.8% in iunie la 6.9% in iulie, in timp ce componenta feminina a crescut tot cu 0.1 puncte procentuale luna/luna la 5%. Raportat la iulie 2015 rata somajului s-a redus cu 0.7 puncte procentuale. Se noteaza diminuarea componentei feminine cu 0.9 puncte procentuale, influentata de fiscalizarea mai activa a economiei si de scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015). Rata somajului la barbati a scazut cu 0.5 puncte procentuale an/an, pe fondul cresterii investitiilor in economie. Prin urmare, in perioada ianuarie-iulie 2016 rata medie lunara a somajului s-a situat la 6.2%, in scadere cu 0.6 puncte procentuale fata de nivelul din perioada similara din 2015. Rata somajului la femei a scazut cu 0.7 puncte procentuale an/an la 5.2%. Componenta masculina s-a diminuat cu 0.5 puncte procentuale an/an la 7%, potrivit aceluiasi document.

In primele sapte luni ale anului curent piata fortei de munca a fost influentata de forte contradictorii. Pe de o parte, accelerarea economiei a contribuit la cresterea ofertei de locuri de munca (numarul de locuri de munca vacante s-a majorat cu 25% an/an in semestrul I, conform datelor INS). Pe de alta parte, s-au intensificat presiunile din perspectiva costului cu forta de munca (pe fondul majorarii salariilor). Nu in ultimul rand, fiscalizarea mai activa a economiei, intensificarea provocarilor (pe plan global, european si regional) si persistenta asimetriilor au avut impact asupra pietei fortei de munca in ultimele luni. Dupa cum se poate nota in al treilea grafic din dreapta, in perioada recenta rata somajului s-a situat sub nivelul structural, evolutie care exprima premise de continuare a climatului favorabil din piata fortei de munca, conchid analistii BT.

Prin incorporarea evolutiilor din luna iulie am revizuit previziunile pe termen mediu pentru rata somajului. Noile prognoze indica perspectiva continuarii tendintei de scadere a ratei somajului in perioada 2016-2018, spre valori medii anuale de 6.4%, 6.1%, respectiv 5.9%. Printre factorii de risc pentru acest scenariu se mentioneaza: evolutiile din plan macroeconomic si din sfera pietelor financiare (la nivel global, european, regional); tensiunile geo-politice din regiune (Rusia, Turcia); deciziile de politica economica si contextul electoral pe plan intern.