• Potrivit unui anunt postat chiar pe siteul Bancii Centrale, "salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii." Intrucat Isarescu indeplinea in 2014 aceasta conditie (de a-si fi petrecut cei 6 ani anteriori in banca), s-a calificat pentru cele 12 salarii, bani care i-ar fi intrat in cont in 2015 si 2016, potrivit purtatorului de cuvant Dan Suciu.

"Datele facute publice de catre Agentia Nationala de Integritate privind veniturile cuprinse in declaratiile de avere ale conducerii BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori, membri neexecutivi ai CA ai BNR) sunt venituri nete anuale totale. Acestea nu difera de datele privind veniturile curente facute publice de BNR in comunicatul din 1 septembrie a.c.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

De exemplu, in ceea ce priveste conducerea executiva a BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori), veniturile din declaratia de avere cuprind totalitatea veniturilor obtinute in anul 2015.

Aceste venituri anuale totale nete sunt prezentate defalcat in comunicatul CA al BNR din 1 septembrie, dupa cum urmeaza:

  • veniturile lunare nete standard ale conducerii executive a CA (salariul net lunar si indemnizatia lunara neta primita in calitate de membru al Consiliului de Administratie) inmultite cu 12 luni; indemnizatia anuala de vacanta  in cuantum de 100% salariu lunar net (fara indemnizatia de membru CA); alte drepturi banesti, acordate anual, in cuantum total de maximum 1,6 salarii lunare nete (fara indemnizatia de membru CA);  participarea la profitul realizat de BNR in anul precedent (100% din venitul lunar); indemnizatia de pensionare obtinuta in 2015 (numai in cazul dl. Guvernator, Mugur Isarescu, care a implinit varsta de pensionare in iunie 2014).
  • Prin adunarea acestora se obtine venitul net anual total.

Veniturile nete anuale totale, impartite la 12 luni, nu reprezinta veniturile nete lunare standard, pentru ca suma rezultata nu se obtine in fiecare luna, fiind doar o medie aritmetica. Aceasta medie aritmetica poate cuprinde venituri ocazionale fara caracter repetitiv, (cum ar fi indemnizatia de pensionare) sau participarea la profit (care depinde de rezultatul exercitiului financiar anual). Toate sumele anuntate public in euro pentru facilitarea comparatiilor s-au obtinut prin conversia la un curs de 4,5 lei pe euro", a transmis vineri Banca Centrala printr-un comunicat.