"​Bancile gresesc daca ameninta statul roman cu judecata, invocand tratate internationale ce protejeaza investitii facute in Romania, faptul ca Legea darii in plata ar avea aplicabilitate retroactiva, ca s-ar modifica implicit planuri de afaceri, instabilitatea cadrului normati, scrie Daniel Daianu intr-un text aparut marti dimineata pe site-ul Ziare.com. Potrivit membrului CA din BNR, socul legii darii in plata poate fi amortizat de catre banci. "Se vede si din profiturile din ultimul exercitiu financiar al bancilor", scrie Daianu, in totala contradictie fata de pozitiile exprimate public de conducerea Directiei de Stabilitate cat si de Guvernator. In mod constant, oficialii BNR au sustinut ca legea darii in plata poate atrage Romania intr-un proces international si ca darea in plata are probleme de constitutionalitate.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

"Sper ca bancile ce au asemenea intentii sa renunte, fiindca, daca, intr-un anume scenariu, ar avea castig de cauza, ar pierde, cred, pe alte planuri si nu putin", mai scrie Daianu.

Este cel putin ne-uzual ca din pozitia pe care o ocupa, Daianu sa exprime asemenea puncte de vedere, parasind astfel terenul neutru pe care il presupune functia sa.

Notificarea Raiffeisen se discuta marti dupa amiaza in Comisia de Buget a Senatului.

"In ultimele sase luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar, prin interventia in contractul dintre banci si clienti. Una dintre ele este Legea darii in plata, iar in ultima forma adoptata sunt amendamente care corecteaza o parte din elementele semnalate, dar ramane chestiunea de fond, pe care o reprezinta retroactivitatea, care se mentine, dar si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ", a declarat Mugur Isarescu, la 7 aprilie.

"Una peste alta, bancile, peste tot, trebuie sa elimine din trufie, din ceea ce americanii numesc "hubris". La cate nereguli au fost gasite pe pietele financiare in lume, atitudinea publica a bancilor trebuie sa fie alta, smerita. Este greu, daca nu imposibil, sa ceri cetatenilor sacrificii cand practicile de business sunt certate in mod sistematic cu legea, cu morala chiar a afacerilor. De ce mai vorbim atunci de responsabilitate sociala?", se intreaba Daianu.

Citeste textul scris de prof. Daniel Daianu pe Ziare.com.