Doi din cinci bancheri se asteapta la o scadere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare fata de 5% in 2015 si doar o treime din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite imobiliare fata de 90% in 2015, se arata in cea de-a treia editie a Barometrului Bancar realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB). In ceea ce priveste creditarea retail, scade masiv apetitul bancilor pentru creditele imobiliare ipotecare. Barometrul s-a realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La editia din acest an a sondajului au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%. Vezi Barometrul in atasament

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank RomaniaFoto: Ager Press

Un procent de 50% dintre banci anticipeaza o consolidare de anvergura medie si mare a industriei bancare in urmatoarele 12 luni, similar cu anul 2015, potrivit Barometrului Bancar ARB & EY editia 2016. Pe un orizont de trei ani procentul creste la 90%, iar pentru acelasi orizont de timp 30% dintre banci se asteapta la o consolidare de mare anvergura, fata de 40% anul precedent. Barometrul Bancar este un instrument de informare al bancherilor cu privire la asteptarile si previziunile conducerilor bancilor din sistem in privinta mediului economic, legislativ si de afaceri respectiv implicatiilor asupra bancilor pe care le conduc.

"Sistemul bancar romanesc si-a demonstrat stabilitatea structurala, activitatea acestuia indicand o adecvare corespunzatoare la riscuri a capitalului. Evolutiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar romanesc au in vedere mentinerea rezilientei acestuia si atrag atentia asupra potentialelor riscuri induse de o legislatie care se abate de la abordarea europeana", a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Principalele activitati in care se asteapta sa se angajeze bancile in urmatoarele 12 luni sunt creditarea clientilor si initiativele de a promova cresterea, dar oarecum in mai mica masura decat in 2015.

"E incurajator ca 45% din banci sunt interesate de achizitionarea de active fata de numai 32% in 2015. In acelasi timp interesul pentru vanzarea de active a scazut, doar 40% din banci mai fiind interesate fata de 59% in 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate si alte forme de asociere la 45% fata de sub 15% in anii anteriori" a mentionat Gelu Gherghescu, Partener si Leader Financial Services EY Romania.

Asteptarile bancherilor privind evolutia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Bancile se asteapta ca politicile lor de creditare pentru companii sa devina mai restrictive in urmatoarele 12 luni pentru sectorul Constructii, dar sa se relaxeze in IT (58% comparativ cu 45% in 2015), Sanatate (56% fata de 40% in 2015) si in ce priveste segmentul IMM-urilor (70% in comparatie cu 53% anul anterior). Asteptarile pentru evolutia afacerilor in retail sunt afectate de legea privind darea in plata, doar 60% asteptandu-se la o evolutie buna fata de peste 80% in 2015. Astfel, bancile prevad o evolutie similara cu 2015 a cererii pentru creditele de consum si economisire, dar sunt pesimiste in privinta cererii de credite imobiliare si ipotecare, 40% din bancheri asteptandu-se la o scadere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare fata de 5% in 2015.

O evolutie similara a avut loc in privinta politicilor de creditare unde se inregistreaza scaderea semnificativa a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre banci adoptand criterii mai restrictive de creditare fata de 17% anul anterior. Aceasta evolutie a apetitului bancilor in privinta creditelor imobiliare/ ipotecare este in linie cu asteptarile bancilor privind evolutia preturilor locuintelor, 95% dintre banci asteptandu-se ca legea

privind darea in plata sa duca la o scadere a acestora. Doar 25% dintre banci iau in considerare emiterea de obligatiuni ipotecare in urmatoarele 12 luni.

Aproximativ 70% din banci estimeaza sa mentina sau sa creasca usor numarul de angajati fata de numai 45% in 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor ramane la nivelul anului 2015 sau vor creste usor, doar 5% din banci asteptandu-se la o scadere. Asemanator anului anterior primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% fata de 86% in 2015) si riscul reputational (85%, cu 6 puncte procentuale mai putin decat in 2015).