Yuanul chinezesc a intrat sambata in cosul de valute al Fondului Monetar International, eveniment ce marcheaza un punct de referinta pentru campania guvernului de la Beijing pentru recunoasterea Chinei drept o putere economica globala, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Yuanul se alatura dolarului american, euro si lirei sterline in cosul drepturilor special de tragere ale Fondului (DST), care determina valutele pe care tarile le pot primi ca parte a imprumuturilor FMI.

Este pentru prima oara cand o noua valuta este adaugata in cos din 1999 – cand a fost lansat euro – si pana acum.

Fondul Monetar International adauga yuanul, cunoscut si ca renminbi, adica „banii poporului”, in aceeasi zi in care Partidul Comunist celebreaza infiintarea Republicii Populare China, ce a avut loc in 1949.

„Includerea in DST este o borna in internationalizarea renminbi-ului, si este o afirmare a succesului dezvoltarii economice a Chinei si un rezultat al reformelor si deschiderii sectorului financiar”, a transmis Banca Poporului din China (banca centrala) intr-un comunicat de presa.

China va folosi aceasta oportunitate pentru a adanci reformele economice si a deschide acest sector pentru a promova cresterea globala, a mai informat Banca Poporului.

FMI a anuntat inca de anul trecut ca va include yuanul in cosul valutar, asa ca nu se asteapta ca adaugarea sa efectiva acum sa aiba impact asupra pietelor financiare.

Pe de alta parte, politica economica si de schimb valutar a Beijingului, adesea opaca, este pusa astfel in lumina reflectoarelor de pe scena internationala, in conditiile in care unele banci centrale isi vor adauga la rezervele oficiale active in yuani.

Exista si voci critice, care spun ca decizia este una in principal simbolica, deoarece yuanul nu indeplineste toate criteriile pentru valutele de rezerve, precum posibilitatea de a fi utilizat in mod liber sau folosirea pe scara larga in contractele comerciale si la tranzactiile de pe pietele financiare

Donald Trump, candidatul republican pentru alegerile prezidentiale americane a declarat ca, daca va ajunge la Casa Alba, va cataloga in mod oficial China drept o tara care isi manipuleaza valuta.

China a socat anul trecut investitorii cand si-a devalorizat valuta, iar de atunci yuanul a tot slabit, pana aproape de minimele ultimilor sase ani, situatie care s-a adaugat ingrijorarilor privind cresterea economica globala.

Unii experti in politicile Chinei se tem si ca promisiunile Beijingului privind o si mai mare deschidere a pietelor si continuarea reformelor din sectorul financiar isi vor pierde din fermitate dupa acest succes diplomatic, in ciuda reasigurarilor repetate ale Chinei ca va continua aceste procese.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Jack Lew, a spus joi ca yuanul a fost „chiar departe” de un adevarat statut de valuta de rezerva globala. Noul statut acordat de FMI arata schimbarile „enorme” din China din ultimii zece ani, care au facut yuanul mult mai transoarent, dar Beijingul inca are de lucrat pentru a-si face moneda si economia mai pro-piata, a spus Lew.

„De la a fi parte a cosului DST al FMI si pana la a deveni o moneda de rezerva globala este cale lunga”, a adaugat secretarul Trezoreriei SUA.

Compania de analize si evaluari financiare Capital Economic a anuntat ca includerea valutei in cosul Fondului Monetar International va avea un impact minim asupra cererii pentru active denominate in yuani, asa ca „ofera putina asistenta”, pentru aceasta moneda.

„Riscul este ca, cel putin, interventia autoritatilor pentru a tine renminbi stabil inainte de includerea sa va fi apoi compensata, permitand noi deprecieri”, a transmis Capital Economics intr-o nota de analiza.