Avem circa 1000 de notificari validate privind darea in plata si toate au fost acceptate, a declarat luni vicepresedintele executiv al BCR, Dana Demetrian. Ea a tinut sa precizeze ca nu toate notificarile primite au putut fi validate, unele ne-respectand cerintele de baza ale notificarii. ¬"Una din trei notificari privind darea in plata nu respecta criteriile legale. Am avut notificari au fost pentru situatii in care creditul depasea 250.000 de euro. Un alt cetatean a dorit sa dea in plata un imobil cu mai multe etaje, folosit ca motel, desi era construit ca fiind locuinta personala.In 10% din cazurile acceptate, clientii nu mai vin la notar fie ca ei dadusera in plata pentru a speria banca si a forta o negociere, fie pentru a tergiversa prin notificari succesive intentia de a da in plata si a castiga astfel mai mult timp", spunea anterior Alexandru Berea, directorul Directiei Juridice a BCR.

Dana Demetrian, VP BCR, la conferinta de luniFoto: Hotnews

"Am contestat totusi cateva zeci de cazuri, de dare in plata, acolo unde credem ca solicitarile nu au fost facute cu buna credinta", a mai spus luni Dana Demetrian.

"As vrea sa precizez ca aceste notificari care nu respecta cerintele impuse de lege nu isi produc efectele, adica nu suspenda plata ratelor sau a suspenda executarea silita. Daca ele au fost facute cu nerespectarea legii, consideram ca nu se impune ca ar trebui sa le contestam in instant intrucat ar fi o pierdere de timp si de bani, plus ca am incarca si instantele cu litigii inutile", mai spune Alex Berea.

Reprezentanta bancii a mai spus ca institutia a decis sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare clasice in lei la 35% in contextul adoptarii Legii privind darea in plata, din cauza faptului ca in piata s-a vehiculat informatia ca ar fi cateva sute de mii de cazuri care ar putea apela la aceasta metoda de stingere a creditului.

Insa numarul de credite acordate in perioada de avans ridicat a fost foarte redus, aproximativ 100, iar din momentul in care avansul a fost redus pana la 15%, in conditiile anuntate de banca, fluxul de credite a revenit la normal, respectiv cateva zeci de cereri de credite standard depuse zilnic, scrie Agerpres.

Pe de alta parte, reprezentanta BCR sustine ca riscul la care sunt expuse bancile ca urmare a Legii privind darea in plata exista in continuare.

"Darea in plata a afectat piata fara sa rezolve cazurile sociale, pentru ca riscurile bancilor au crescut foarte mult. Riscul poate fi generat de mai multe aspecte: de ce putem estima noi si de ce poate genera o legislatie venita peste noapte", a mai spus Dana Demetrian.

In acelasi timp, reprezentanta bancii a mai spus ca institutia a si contestat cateva zeci de notificari de dare in plata, pe motiv ca nu reprezinta cazuri sociale.

Vicepresedintele bancii a amintit, in acest context, si programul "Sansa ta", destinat cazurilor sociale, derulat de banca inca din 2014, de care au beneficiat deja aproximativ 1.000 de clienti. Nu pot apela, insa, la acest program somerii sau persoanele care nu pot dovedi ca au un venit lunar constant, indiferent cat de mic.