Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Radulescu, seful Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, potrivit Agerpres.

"In cazul in care s-ar realiza aceasta conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui sa le suporte bancile din diferenta de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune intr-o scadere medie de 1,8 puncte a solvabilitatii sistemului bancar, ceea ce inca pare sa fie suportabila. Atata doar ca avem doua banci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii, iar alte patru banci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in momentul de fata", a precizat Eugen Radulescu, la o dezbatere organizata, la Parlament, de un grup de lucru al deputatilor pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Radulescu a spus ca BNR sustine solutia negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti.

"Problema creditelor in franci elvetieni ne-a preocupat de o buna bucata de vreme, iar BNR a fost intotdeauna de acord cu adoptarea unei solutii echilibrate care sa rezolve problemele. Numarul creditelor in franci elvetieni in acest moment a scazut semnificativ: fata de peste 70.000 de credite in urma cu doi ani, la circa 50.000 in prezent. Semnalez in acelasi timp ca o solutie pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti", a adaugat el.

Radulescu a aratat ca au existat, in perioada 16 ianuarie 2015 - 23 septembrie 2016, un numar de 57.792 de solicitari privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar pana in prezent au fost solutionate 33.826 de credite prin negociere intre parti.

"Deci numai diferenta de sub 24.000 de credite dintre cele pentru care s-a solicitat conversia sau restructurarea este inca in curs de negociere", a adaugat Radulescu.

Florin Danescu, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca sustine, in continuare, "implementarea de solutii individualizate, negociate direct intre institutiile de credit si debitori, bazate pe principiile pietei libere si pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetateni". El a aratat ca solutia abordarii individuale a dat rezultate, ducand la rezolvarea a 59% din solicitarile clientilor.

"Aceasta cifra ar fi fost considerabil mai mare daca nu s-ar fi creat asteptari uneori peste putinta la nivelul cetatenilor", a adaugat Danescu.

Reprezentantul Consiliului Patronatelor din Romania, Bogdan Preda, a subliniat ca se raliaza pozitiei ARB.

"In ultimele zile am auzit discutii privind creditele in franci elvetieni si se pleaca de la premisa falsa cum ca bancile au profitat de nivelul scazut al educatiei financiare a clientilor si le-au dat aceste credite financiare, pacalindu-i. Sunt sute de debitori, angajati ai bancilor, inclusiv economisti sefi ai bancilor, care au luat credite in franci elvetieni. Nu cred ca puteau fi lesne pacaliti", a adaugat Preda.

Alin Iacob, reprezentantul Asociatiei utilizatorilor romani de servicii financiare, a precizat, in schimb, ca sustine conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.

"Riscul aferent este pasat asupra consumatorului, asupra clientilor bancilor. Riscul a apartinut doar consumatorilor. Am incercat sa participam la negocieri cu 7 banci, dar niciuna nu a facut nici jumatate de pas spre aceasta pozitie a noastra. Oamenii erau disperati sa accepte si solutii de compromis. Acum pozitiile lor s-au radicalizat. Oamenii spun ca au fost inselati si nu mai sunt dispusi sa mai plateasca. Sustin conversia la cursul istoric", a subliniat acesta.

Adriana Necula, membra in grupul clientilor cu credite in franci elvetieni, a sustinut ca aceste credite "s-au vandut utilizandu-se o inginerie financiara, un joc de valute ale bancilor" si trebuie rezolvata situatia cat mai repede.

Avocatul Gheorghe Piperea a evidentiat, la randul sau, necesitatea conversiei creditelor la cursul de la data incheierii contractului.

"Noi suntem pentru amendamentul care reglementeaza conversia la cursul la data incheierii contractului a creditelor in valuta", a aratat Piperea.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a afirmat ca nu este unul dintre initiatorii legii, dar a depus un amendament potrivit caruia conversia creditelor in franci elvetieni sa aiba loc la cursul istoric.

"Nu sunt unul dintre initiatorii legii conversiei. Mie mi s-a cerut de catre asociatiile consumatorului sa sustin conversia la cursul istoric, (...) spunand ca incercarile de mediere au esuat. Amendamentul meu este din luna iunie. Aceasta discutie putea avea loc de atunci", a precizat Zamfir.

La randul sau, Ana Birchall, deputat PSD, a spus ca trebuie sa se vorbeasca mai intai despre solutii pentru credite in franci elvetieni si a mentionat ca sustine pozitia consumatorilor privind conversia creditelor la cursul istoric.

"Eu, ca initiator al acestei legi, nu am sustinut si nu sustin decat varianta care ii ajuta pe acesti oameni: daca ei doresc curs istoric, este cursul istoric pe care eu il voi vota", a adaugat Birchall.

Grupul de lucru, coordonat de deputatul PNL Andreea Paul, urmeaza sa propuna o solutie in privinta proiectului de lege.

Comisiile de buget, finante si juridica au programata marti, la ora 15,00, o sedinta care are pe ordinea de zi acest proiect.