Dupa ce un control al Curtii de Conturi facut la finele anului trecut la cele doua banci pentru locuinte care opereaza in Romania a blocat intreg sistemul de economisire si creditare in sistemul locativ, un grup de parlamentari au venit cu o initiativa legislativa care sa re-porneasca sistmul Bauspar, si asa insuficient dezvoltat in Romania. Practic, cele doua BpL-uri locale (Raiffeisen BpL si BCR BpL) nu au mai incheiat in acest an niciun contract nou, 2016 fiind un an pierdut. Legea se afla la comisia de buget finante a Senatului, unde BNR a transmis in urma cu cateva zile punctul sau de vedere. HotNews a consultat acest document al Bancii Centrale, care in esenta spune ca proiectul din Senat nu aduce nicio noutate, ci "stabileste explicit ceea ce in prezent se poate deduce din prevederile existente". Cu alte cuvinte, discutam de o lege care sa-i ajute pe inspectorii Curtii sa citeasca legea.

Luni, deputatii din Comisia de Buget ar putea debloca sistemul BausparFoto: Hotnews

"Modificarile propuse de prezenta initiativa legislativa (...) nu reprezinta o noutate ci sunt menite sa stabileasca explicit ceea ce in prezent se poate deduce din prevederile existente, respectiv din definitia clientului si cea a contractului de economisire creditare (art.290 lit.) si c) din OUG 99/2006", se arata in raportul transmis de BNR comisiei de specialitate din Senat.

Potrivit aceluiasi document, "Desi activitatea de economisire si creditare pentru domeniul locate este relativ restransa si nu ar putea induce riscuri semnificative pentru ansamblul sectorului bancar , eventuale dificultati in activitatea acestora, determinate de implementarea formei actuale a propunerii legislative, pot genera neincredere in cadrul deponentilor pe canalul riscului reputational".

Ideea e ca in Romania 40% din gospodarii necesita reparatii,iar 52% dintre acestea sunt urgente, potrivit unui sondaj IRSOP, iar sistemul Bauspar ar fi foarte util in acest sens. Desigur, daca nu ar fi blocat.

Practic, inspectorii din subordinea fostului premier Nicolae Vacaroiu, cel care conduce in prezent Curtea de Conturi, au descoperit ca ceea ce e ok in functionarea sistemului de economisire-creditare in Cehia, Austria sau in Germania, nu e ok in Romania. Despre concluziile inspectorilor Curtii puteti citi aici.

La cehi, fiecare 100 de milioane de coroane cehe (echivalentul a 16 milioane de lei) investit in industria constructiilor de locuinte genereaza intre 3.2 si 3.5 locuri de munca, dar si 55.5 milioane coroane (echivalentul a 9 milioane lei) in taxe si alte venituri bugetare.

In Romania, rata de penetrare a sistemului Bauspar este de circa 3%, in vreme ce in Cehia ea ajunge la 60%.

  • Ce spun sefii bancilor cu acelasi profi din alte tari?

"Din momentul in care copilul se naste si primeste un Cod Numeric Personal, el poate deveni client al sistemului Bauspar", a explicat Jiri Plisek, CEO-ul Stavebni sporitelna Ceske sporitelny.

"Persoanele in varsta nu iau credite, dar fac economii si de aceea persoanele in varsta de peste 60 de ani sunt, in mod normal, considerati friendly clients", a explicat si Vladimir Stanura, presedintele CMSS, cea mai mare banca de profil din Cehia. Pentru a putea acorda un credit, este nevoie de patru astfel de clienti "prietenosi". Principiul este ca bancile sa colecteze bani de la cei care economisesc si sa-i dea celor care au nevoie de finantare. Bancile locative nu se finanteaza din alte surse (piata de capital, imprumuturi interbancare samd), ci doar din economiile participantilor la sistem, a mai explicat Stanura.

"Niciun sistem Bauspar din nicio tara nu impune acordarea unui credit pentru toti cei care economisesc", a mai tinut sa precizeze oficialul ceh.

In Cehia, principiul este sa economisesti sase ani inainte sa contractezi un credit, fiecare membru al unei familii putand accesa un astfel de produs, inclusiv copiii, la final acestea putand fi cumulate si contractat un credit familial. Cel mai batran client Bauspar din Cehia are 107 ani. La noi, Curtea de Conturi a impus limita de varsta la 65.

"Principul de baza al unui contract de economisire-creditare este acela ca leaga etapa de economisire cu dreptul de a primi un credit pentru domeniul locativ. Acest drept inseamna ca acel client este indreptatit sa faca imprumutul, insa nu este obligat. Este foarte importanta atragerea persoanelor care fac economii, dar care decid sa nu faca un imprumut Bauspar. Daca un sistem are suficienti astfel de participanti, ii creste vizibilitatea si ii permite sa ofere produse de credit atragatoare pentru mai multi clienti care au nevoie. Prima de stat pentru locuinte trebuie privita in acest context. Numarul clientilor sistemului de economisire creditare din Romania este cu mult mai mic decat in cazul altor tari europene, astfel incat este deosebit de important ca guvernul sa ofere un bonus tentant, asa cum a facut si Germania in anii `50.

Dupa ce sistemul se maturizeaza si se dezvolta, dupa zeci de ani de existenta si consolidare a sistemului, prima poate fi redusa treptat, asa cum s-a intamplat in Germania. Decizia de a lua credit ramane intotdeauna la latitudinea clientului. Nimeni nu te poate obliga sa iei un imprumut daca nu vrei unul. .

Cred ca cel mai important aspect la sistemul Bauspar este faptul ca multe persoane contribuie prin economisire la dezvoltarea sistemului, astfel incat sistemul poate fi privit ca o pusculita in care multi strang bani pentru domeniul locativ", a explicat Andreas J. Zehnder, Managing Director al European Federation of Building Societies, Presedinte al International Union for Housing Finance.