Conversia creditelor in valuta la curs istoric, care se va discuta marti in comisiile de specialitate din Senat, va avea efectul unui tsunami, comparativ cu efectul unui val de 3 metri pe care l-a generat darea in plata, a declarat marti Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). "Darea in plata inca nu si-a epuizat efectele. Aceste efecte exista, ele sunt intr-o dinamica continua si nu putem contura efectul definitiv. Daca darea in plata am compara-o cu un val de 3 metri inaltime, conversia creditelor reprezinta un tsunami", a spus marti seful Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu.

Imagine de la conferinta ARB de martiFoto: Hotnews

"Fiecare dintre noi isi calculeaza o cifra pentru banca pe care o conduce, luand in calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem analiza, si la franci si la euro, si cu un curs istoric, si cu discount, cu ceea ce ar putea sa fie in situatia cea mai defavorabila. Si de multe ori ne uitam si ne dam seama ca genul acesta de impact poate sa fie la un nivel pe care noi sa nu il mai putem repara", a explicat marti presedintele ARB, Sergiu Oprescu.

"Legea privind conversia este tot un risc de piata care s-ar putea materializa. Ai buffere de capital care sa absoarba acest gen de socuri si sa acoperi pierderile? Este interesat actionarul strain sa mai investeasca, ne-avand profit? Raspunsul este simplu!", spune si Catalin Pirvu, CEO al Piraeus Bank.

La randul sau, presedintele executiv al ARB, Florin Danescu, a declarat ca nu bancherii, ci initiatorii legii privind conversia creditelor ar trebui sa prezinte un studiu de impact.

Cifrele arata ca, cei care au luat un credit de 60.000 de euro echivalent (credit luat atat in euro, leu si chf) , intre 2006-2015, debitorii in lei au platit din 2006 pana in 2015 cu 7% mai mult decat cei care s-au indatorat in franci.

Pe partea de creditare in moneda europeana, imprumutul ipotecar acordat pe 30 de ani afisa rate rambursate la finele anului 2015 mai mari cu 8% decat cel in lei, adica un volum de 178.000 de lei.

Directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu, a declarat recent ca impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei.

"In cazul in care s-ar realiza aceasta conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui sa le suporte bancile din diferenta de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune intr-o scadere medie de 1,8 puncte a solvabilitatii sistemului bancar, ceea ce inca pare sa fie suportabila. Atata doar ca avem doua banci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii, iar alte patru banci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in momentul de fata", a precizat Eugen Radulescu.

Tot marti, un raport al ING transmis clientilor arata ca "O asemenea initiativa (conversia la curs istoric-n.n.) are potentialul sa genereze un interes de cumparare semnificativ pentru EUR/RON si ar putea duce si la rate mai mari in piata monetara.