Lira sterlina a picat pana la un minim al ultimelor trei decenii marti, in contextul in care ingrijorarile privind Brexitul au fost dublate de o intarire a dolarului, provocata de noi asteptari privind o majorare a dobanzilor in SUA, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lira sterlina a ajuns la cel mai slab nivel din 1985 si pana acum, lovita de sentimentul tot mai puternic ca Marea Britanie se indreapta spre un “hard Brexit”, prin care isi va taia legaturile cu piata comuna a UE, pentru a obtine controlul total al imigratiei.

Datele statistice solide aparute marti in privinta pietei constructiilor nu au putut opri o alta scadere de 0,7%, a lirei sterline, care vine dupa corectiile inregistrate luni.

Moneda britanica a ajuns pe piata valutara la circa 1,27 dolari si la un minim al ultimior trei ani de 87,50 pence pentru un euro.

“Acum este deosebit de clar ca accesul la piata unica nu este printre prioritatile de top ale premierului Theresa May, iar piata a ajuns la aceasta concluzie… va fi si mai multa presiune pe lira sterlina in saptamanile si lunile ce urmeaza”, a spus Vasileios Gkionakis, directorul global al Unicredit pentru Forex.

Nu toate merg insa rau pentru britanici.

Indicele bursier londonez a salutat ideea unei lire slabe, care sa impulsioneze exporturile, indicatorul trecand de 7.000 de puncte si aflandu-se pe cale sa atinga un nou maxim istoric.

Si alte burse europene au fost pe plus, desi au pierdut din castigurile de dimineata inainte de deschiderea pietei de pe Wall Street, preconizata sa fie una “plata”.

Sectorul bancar de pe burse a ramas unul sovaitor.

Deutsche Bank a pierdut jumatate din avansul de 3,2% obtinut in prima parte a zilei, iar Unicredit - care a avut anul acesta cea mai proasta evolutie a unei banci majore din regiune - a scazut din cauza ingrijorarilor privind sistemul financiar al Italiei.

“Problemele bancilor de care ne temem sunt inca in prim-plan”, spune Gary Paulin, director global pentru burse la brokerul Northern Trust. “Problema mai larga a capitalurilor ramane una ce trebuie rezolvata. Exista multa incertitudine aici, inca este un loc periculos”, a adaugat Paulin.

Actiunile asiatice au crescut modest peste noapte, trase in sus de un avans de 0,8% al indicelui japonez Nikkei, in conditiile in care yenul a fost slabit de intarirea dolarului.

In afara de situatia Marii Britanii, cel mai influent motor de pe pietele financiare a fost revenirea dolarului.

Datele privind sectorul naufacturier din Statele Unite au surprins placut iar cotatiile futures includ in pret o sansa de peste 60% ca Fed sa majoreze dobanzile inainte de sfarsitul anului.

Un indice al dolarului, care urmareste aceasta valuta in raport cu un cos de alte sase monede majore testeaza un maxim al ultimelor doua luni, iar moneda americana a urcat pana la 102,44 yeni si 1,1165 dolari pentru un euro.

In sectorul pietelor de marfuri, preturile petrolului au luat o pauza dupa avansul rapid de peste noapte, obtinut dupa ce Iranul a facut apel la alti producatori de titei sa se alature OPEC pentru sustinerea pietei.

Aurul a scazut pana la minimul ultimelor doua saptamani, in conditiile in care si-a pierdut din atractivitate din cauza intaririi dolarului, ajungand la 1.308 dolari uncia.

“In ciuda faptului ca am avut diferite tipuri de crize, de la Deutsche Bank la Brexit, putem observa ca preturile nu au trecut de rezistenta de la 1.350 dolari. Este un semnal pesimist pe care nici macar speculatorii nu-l pot folosi pentru a capitaliza asa-numitele vesti proaste”, spune Mark To, director de cercetare la grupul financiar Wing Hu, din Hong Kong.