Monedele Europei emergente au pierdut vineri ceva teren fata de euro. Leul a scazut accentuat dupa ce au aparut declaratii care sugerau ca parlamentarii par favorabili aprobarii conversiei imprumuturilor in CHF la ratele istorice ca parte a programului obisnuit de mita electorala. Perechea a testat nivelul de 4.4950, scriu economistii Piraeus Bank intr-un raport destinat investitorilor. De aceeasi parere sunt si economistii ING care noteaza ca "EUR/RON a inchis joi la 4,4770 (maximul ultimelor 2,5 luni), posibil pe fondul ingrijorarilor privind legea conversiei creditelor in CHF. Amintim ca valutele din regiune s-au depreciat puternic in trecut la anuntul unor initiative similare si acum, ambele partide mari din Romania par sa sprijine aceasta lege. Totusi, inaintea unui posibil vot final de saptamana viitoare (dupa cum au sugerat unii din sustinatorii legii), deprecierea leului ar putea lua o pauza si ar putea urma directia oferita de evenimentele majore"

Seara, in afara orelor obisnuite ale pietei, S&P va lansa cea mai noua evaluare periodica pentru Romaniei.

In privinta primului eveniment, inclinam sa ne asteptam la un ton mai favorabil unei politici relaxate fata de comunicatul de presa lansat dupa decizia din 30 septembrie. In privinta temei din urma, desi ar fi fost unele argumente in favoarea imbunatatirii perspectivei in contextul avansul PIB exceptional, credem ca agentia de rating se va abtine de la o asemenea decizie pana cand incertitudinile legate de alegeri nu se vor disipa (anume cat de repede va aparea un nou guvern si daca deficitul bugetar va ramane in limite normale). Asadar, pentru astazi, leul s-ar putea tranzactiona lateral in jurul inchiderii precedente, chiar daca presiunile inca par mai degraba de slabire, mai scriu economistii bancii olandeze.

Anuntul final al datelor privind produsul intern brut a confirmat precedentele citiri: economia Romaniei a crescut in trimestrul al doilea cu 6.0% fata de trimestrul corespunzator al anului precedent si cu 1.5% fata de trimestrul intai. Agricultura a urcat cu 17.9% YoY (contributia sa reprezentand 2.3% din PIB), industria a avansat cu 2.7% (23.1% din PIB) in timp ce sectorul constructiilor a crescut cu 7.0% (5.1% din PIB). Pe partea utilizarilor, consumul total a crescut cu 9.6% YoY (reprezentand 79.3% din PIB total) in timp ce formarea bruta de capital fix a crescut cu 10.7% (pana la a ajunge la 24.9% din PIB), arata economistii Piraeus Bank.

Ministerul Finantelor a vandut joi cu putin peste jumatate din cele doua sute milioane lei planuite in obligatiuni suverane cu maturitate de 15 ani desi intentiile de cumparare acopereau de 3.3 ori suma oferita. Guvernul a refuzat sa plateasca randamente mai mari de 3.69% iar randamentul mediu a fost de 3.63%, sub cerintele aliniate la evolutiile globale ale investitorilor.

Preturile metalelor pretioase au pastrat tendinta de sccadere afectate de intarirea dolarului inainte de anuntul numarului de joburi create in economia SUA. Aurul, care probabil va inregistra cea mai mare scadere saptamanala din ultimii trei ani se tranzactioneaza in apropierea nivelului de 1,255.00 dolari pe uncie, argintul este cotat la 17.33 dolari pe uncie, platina a scazut sub 965.00 dolari pe uncie iar pretul paladiului a coborat la 667.75 dolari pe uncie.