Presedintele Consiliului Fiscal critica programele economice ale PSD si PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Ionut Dumitru atrage atentia la RFI ca salariile pot fi majorate doar daca va creste si productivitatea. In plus, majorarea pensiilor nu este realista, atata vreme cat nu creste si numarul de contribuabili la bugetul asigurarilor sociale, mai declara seful Consiliului Fiscal, care spune ca toate aceste masuri pot pune in pericol deficitul bugetar.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

PSD propune, intre altele, in programul sau economic cresterea salariului minim la 1.750 de lei si scutirea unor categorii de pensionari de la plata CASS. De partea sa, PNL promite alocatii pentru copii de 200 de lei si dublarea salariilor medicilor pana la jumatatea anului viitor.

Ionut Dumitru critica toate aceste propuneri: "Pare ca toate partidele doresc cresteri de cheltuieli bugetare, reduceri de venituri bugetare, dar nimeni nu spune cum acoperim deficitul bugetar, care e deja foarte inalt".

"Un lucru trebuie sa ne fie foarte clar: daca ar fi posibil sa crestem veniturile atat de rapid doar prin simpla intentie sau doar printr-o Hotarare de Guvern, nu ar exista vreo tara pe lumea asta saraca. Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea ca putem avea cresteri de venituri intr-un mod sustenabil numai in masura in care economia ar produce mai mult si mai bine si mai eficient. Deci poti sa ai cresteri de salarii numai daca lucrul asta e insotit de crestere de productivitate", spune Ionut Dumitru.

"Mai toate partidele politice promit cresteri de venituri chiar foarte mari in anumite cazuri, am vazut cresteri de pensii de ordinul 40%-50%, ceea ce data fiind situatia sistemului de pensii care e oricum una foarte dificila deja, pare nerealist complet sa crezi ca pensiile pot creste atat de rapid in anii urmatori, cand ai deja un deficit intre ceea ce incasezi ca si contributii la bugetul de pensii si ceea ce platesti ca pensie deja de aproape 3% din PIB. A crede ca de la momentul asta in care ne aflam acum, foarte dificil, asa cum mentionam, putem sa mai crestem semnificativ pensiile, fara sa ai o crestere majora de numar de contribuabili, care este singura cale si singura solutie posibila si dezirabila sa mai echilibram financiar sistemul de pensii nu poate sa fie decat o iluzie", conchide seful Consiliului Fiscal.

Asculta declaratia lui Dumitru pe site-ul RFI.