Votul final pe proiectul mult-asteptatei legi privind conversia la curs istoric a creditelor in franci elvetieni s-a amant pentru saptamana viitoare din cauza lipsei cvorumului. ​Comisiile juridica si de buget finante ale Camerei Deputatilor au emis luni un raport de adoptare initiativei legislative prin care bancile sunt obligate sa converteasca in lei creditele luate in franci elvetieni de persoane fizice. Doua dintre cele mai importante amendamente aduse legii - conversia sa se faca in lei, iar cursul de schimb sa fie acela din momentul semnarii contractului de credit - i-au apartinut deputatului PNL Daniel Zamfir.

Daniel ZamfirFoto: cdep.ro

Ambele au fost adoptate in unanimitate de deputatii celor doua comisii, potrivit Mediafax. Alte amendamente aduse de liberalul Daniel Zamfir, consiliat in aceasta chestiune de avocatul Gheorghe Piperea, vizeaza ca rambursarea anticipata a creditelor luate in franci elvetieni sa se faca tot in lei, conversia sa se faca prin act aditional incheiat la contractul de credit sau prin hotarare judecatoreasca si, de asemenea, conversia sa se aplice si contractelor de credit cesionate de banca, dar si persoanelor supuse executarii silite.

In schimb, deputatul PSD Viorel Stefan a propus doua conditii limitative ale conversiei creditelor din franci in lei. Una dintre aceste conditii prevede ca, pentru a fi eligibil sa ceara conversia, debitorul trebuie sa aiba un grad de indatorare de peste 50% din venitul net. Liberalii, in frunte cu Daniel Zamfir, dar si UDMR s-au opus acestei propuneri, dar ea a fost adoptata cu 16 voturi pentru, 8 impotriva si o abtinere.

La finalul lucrarilor comisiilor juridica si de buget finante, cetatenii prezenti i-au inconjurat pe deputatii PSD Cirpian Nica si Viorel Stefan reprosandu-le conditiile limitative de aplicare a conversiei pe care le-au adotat. In urma discutiei cu ei, Nica a promis ca va sustine marti in plenul Camerei eliminarea conditiei privind gradul de indatorare de 50% din venitul net. ''Au fost doua propuneri la pragul de indatorare, de 50% si unul fara 50%. S-a votat in comisii ala cu 50%. Pe cale de consecinta, celalalt, fara pragul de 50%, este considerat amendament respins si va fi trecut in anexa la amendamentele respinse. Procedural, am zis ca eu personal, o sa sustin acest amendament considerat respins la plen. Sa decida plenul prin vot'', a promis Ciprian Nica.

La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, artizanul amendamentelor privind conversia in lei la cursul istoric a creditelot in franci elvetieni, i-a acuzat pe social-democrati ca au preluat si sustinut exact propunerile Guvernului privind conditiile limitative. "Amendamentele nu sunt ale PSD, au venit de la Guvern. Aceste amendamente au fost propuse de Guvern si sustinute de domnul presedinte de sedinta (Viorel Stefan, deputat PSD - n.r.)", a declarat Piperea.

Raportul comisiilor juridica si de buget finante urma sa intre marti in votul final in plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.