Este putin probabil ca Polonia sa vina cu o legislatie mai restrictiva pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, dupa ce tara a atenuat planurile de conversie in zloti a creditelor, din cauza incertitudinilor din sectorul bancar, a afirmat premierul Beata Szydlo intr-un interviu acordat postului de radio Maryja, transmite Reuters, citata de Agerpres. Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, contractate in principal in perioada 2007 - 2008, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in conditiile in care francul elvetian s-a apreciat cu 80% in raport cu zlotul.

In august, Polonia a oferit bancilor stimulente pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare in franci elvetieni sa le converteasca in zloti, o masura mai putin dura decat precedenta propunere ce viza un proces de convertire obligatoriu.

"Se pare ca astazi nu exista o astfel de posibilitate, sa adoptam legea pe care o asteapta cei cu credite in franci elvetieni. In acest moment, trebuie sa analizam cu atentie ce se intampla pe pietele financiare. Avem semnale ingrijoratoare care vin din partea bancilor italiene, germane. Trebuie sa fim pregatiti pentru ca ar putea avea loc un fel de criza, sunt posibile noi turbulente", a afirmat Beata Szydlo.

Oficialul a adaugat ca a discutat cu guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei si cu seful Autoritatii de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF).

In ianuarie, presedintele Poloniei a prezentat un proiect de act normativ destinat sa ii ajute pe cei care au credite ipotecare in franci, urmand ca bancile sa suporte costurile convertirii creditelor in zloti. Administratia prezidentiala nu a estimat insa care vor fi costurile acestui plan, care urmau sa fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare in franci elvetieni reprezinta 14% din totalul creditelor din sectorul bancar si sunt echivalente cu 8% din PIB-ul Poloniei.

Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar a avertizat recent ca adoptarea legii ar putea costa bancile aproximativ 70 de miliarde de zloti (18,6 miliarde de dolari), pana la de opt ori profitul sistemului bancar, punand in pericol stabilitatea sistemului financiar al tarii.

In Polonia, sectorul bancar si cel de retail sunt controlate de companii straine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen si BCP.

Bancile se afla sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea adoptarii unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta. Criticii sustin ca impunerea unor noi taxe in sectorul bancar si cel de retail vor avea consecinte nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienti.