Joi a aparut in Monitorul Oficial legea care introduce o noua zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza: 24 ianuarie. Pana in prezent, potrivit Codului muncii, celelalte zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun. De asemenea, pentru persoanele apartinand unor culte religioase legale, altele decat cele crestine, sunt considerate zile de sarbatoare legala doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Notam in treacat faptul ca, in situatia in care din motive justificate nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

  • Cum stau lucrurile in UE?

Cipru se situeaza in fruntea clasamentului atunci cand vine vorba de sarbatori legale, dobandind recordul in 2015 cu nu mai putin de 17 zile libere. La polul opus se claseaza Spania, cu doar opt zile libere date de stat, in contrast direct cu estul Europei, unde numarul sarbatorilor legale cunoaste o tendinta ascendenta.

Potrivit surselor oficiale ale UE, la mica distanta de Cipru se situeaza Bulgaria, Ungaria si Letonia cu 15 zile libere (aici se incadreaza mai nou si tara noastra) in timp ce Danemarca, Germania si Croatia au 14 sarbatori legale in anul in curs.

Suedia, Finlanda, Lituania si Austria au cate 13 zile ne-lucratoare pe an.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca cifrele de mai sus variaza in functie de zilele saptamanii in care cad aceste sarbatori.

  • ...dar in restul lumii?

In America Latina se regaseste tara cu cel mai mare numar de sarbatori legale din lume, dar si cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, in timp ce in Mexic sunt doar 7. Argentina si Chile au 15 sarbatori legale, iar Brazilia 12.

In Orientul Mijlociu si Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sarbatori legale, in timp ce Maroc acorda 14 zile libere legale.

"Un numar mai mic de zile de concediu legal acordat angajatilor se compenseaza adesea printr-un numar mai mare de sarbatori legale si invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sarbatoare legala. Tarile vor sa atraga investitii, aratand ca au o forta de munca productiva si disponibila. Portugalia, de exemplu, a luat masura drastica de suspenda 4 din cele 14 sarbatori legale in incercarea de a creste productivitatea si de a trimite un mesaj catre posibilii investitori:, spune autorul studiului Worldwide Benefit and Employment realizat de Mercer Marsh Benefits.

Angajatii din India si cei din Columbia beneficiaza de cel mai mare numar de sarbatori legale din intreaga lume - 18. Australia si Noua Zeelanda acorda mai putine zile libere decat media regiunii: 9 si, respectiv, 11. Thailanda si Coreea de Sud ofera 16 zile de sarbatoare legale, urmata de Japonia - 15, Indonezia, Malaezia si Filipine - 14, Pakistan - 13, Hong Kong si Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic numar de sarbatori publice din regiune - 10, sub China si Singapore, cu 11 fiecare.