Din punct de vedere economic, situatia Romaniei este "privilegiata", insa continua sa existe multe vulnerabilitati, a declarat marti Florian Libocor, economist-sef al BRD in cadrul Conferintei Risc de Tara Coface 2016. Aceste vulnerabilitati au 4 cauze, in opinia lui Libocor. Prima cauza o reprezinta initiativele legislative cu dublu impact bugetar negativ, urmata de politica fiscala prociclica, initiative legislative subiective cu impact asupra sectorului financiar, iar ultima cauza este sistem de achizitii publice ineficient.

Florian Libocor, BRD-GSGFoto: Agerpres

Potrivit economistului roman, aceste "boli economice" ar putea fi vindecate prin 9 masuri:

  • Eficientizarea administratiei publice.
  •  Dezvoltarea infrastructurii.
  •  Facilitarea accesului la finantare pentru IMM.
  • Continuarea procesului de ajustare prin evitarea socurilor asupra cresterii economice si inflatiei, tinerea sub control a balantei comerciale si optimizarea absorbtiei fondurilor structurale.
  •  Respectarea legilor fundamentale (Constitutia, Codurile, Contractul etc).
  •  Corectarea initiativelor legislative subiective si a efectelor lor negative asupra stabilitatii financiare. Prevenirea pe viitor a unor astfel de initiative.
  • Prezervarea si consolidarea stabilitatii financiare.
  •  Construirea unei viziuni privind dezvoltarea socio-economica pe termen mediu si lung.
  •  Construirea unui proiect de tara simplu, solid si sustenabil avand ca ancora principala adoptarea modenei unice.

Libocor s-a referit in discursul sau si la cele doua legi celebre- darea in plata si conversia creditelor in CHF, despre care a tinut sa faca o predictie: "Am indrazneala sa fac o predictie: cred ca cele doua legi vor disparea exact cum au aparut, dupa ce intreaga tevatura politica se va fi incheiat. Mai in gluma, mai in serios, cam de Martisor. Ramane de vazut daca ma insel sau nu. Dar daca ma voi insela, ceea ce nu cred, nu pot sa va spun decat ca trebuie sa ne pregatim bine de astfel de ghidusii, pentru ca nu le pot spune altfel. Imi pare rau pentru tehnicienii, avocatii care au sustinut tehnic aceste initiative, dar sunt in eroare maxima. Daca au senzatia ca societatea a ramas la fel ca in '91, se inseala. Avem doua optiuni: fie ne respectam reciproc, fie ne batem joc unii de altii", a subliniat Libocor.

Potrivit acestuia, "populismul este un factor de risc extrem, urmat de inconstienta din punctul de vedere al modului in care este tratat un cadru legal existent, adoptat de curand, echivalent cu ceea ce exista acolo unde ne dorim sa mergem, si efectele lui".

Libocor a mentionat ca se refera la "cele doua legi celebre", insa nu a vrut sa insiste prea mult asupra lor. "Nu vreau sa insist pentru ca, pana la urma, cainii latra ursul merge. Asa e la noi, din pacate", a mai spus economistul sef al BRD.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 248 de voturi "pentru", proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.