Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize. Acestea sunt doar cateva dintre destinatiile preferate de oamenii de afaceri nu numai pentru turism, dar mai ales pentru business. Firme locale sau multinationale si-au deschis conexiuni in tarile offshore, adica acolo unde taxele platite statului sunt mai mici sau chiar inexistente. Potrivit unei analize KeysFin, prezentata de expertii companiei cu ocazia workshop-ului derulat la Bruxelles de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, aproape 20 la suta din economia romaneasca a ajuns sa deruleze afaceri prin acest sistem.

E mult, e putin? Depinde de cum pui problema. Cert este ca statul roman se vede vaduvit de sume importante din taxe si impozite. Oamenii de afaceri nu sunt de blamat, ei incercand sa isi optimizeze business-urile, respectand legislatia.

Analiza KeysFin, realizata pe baza datelor firmelor active in Romania care au cel putin un actionar persoana juridica cu regim offshore, prezentata in Parlamentul European pe 13 octombrie, arata ca, in 2015, erau inregistate oficial peste 5300 de astfel de societati, care au derulat afaceri de 48 miliarde de euro, suma care reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.

Cele mai multe activau in domenii precum tranzactiile imobiliare si real estate (cladiri de birouri, mall-uri, etc.), in comert, activitati profesionale, industria prelucratoare si IT. Din datele Keysfin rezulta ca cele mai multe erau multinationale, firme cu afaceri in constructia de spatii comerciale, zone rezidentiale si mai ales lanturi de retail, de la fashion la cel alimentar. O componenta importanta, la nivel de business, o reprezentau companiile care lucrau pentru export, in industria prelucratoare, dovada ca afacerile acestora reprezentau aproape 40% din cifra totala de afaceri a firmelor ce au conexiuni in offshore.

Statistica Keysfin arata ca majoritatea firmelor care au facut obiectul analizei au legaturi cu tari cu o legislatie fiscala extrem de atractiva, din Europa (83%), cele mai multe avand sedii in Cipru, Olanda, Luxemburg si Malta.

Restul inregistrau date financiare in legatura cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze si alte destinatii exotice, extrem de primitoare cu capitalul strain.

"Statisticile prezentate de KeysFin in Parlamentul European arata ca business-ul cu offshore-uri a evoluat semnificativ in ultimii ani, atat ca numar de firme cat si ca valoare a cifrei de afaceri. Datele arata ca, in ultimii doi ani, piata a ajuns la un grad de maturizare, dovada cresterea numarului de angajati", au declarat expertii.

In perioada analizata, 2010 - 2015 , cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a marcat-o business-ul din agricultura (47%), sector urmat de activitati administrative si suport (call-center) - 44% si de segmentul tranzactiilor imobiliare (42%). Semnificative au fost si evolutiile afacerilor din transport si depozitare (39%), HORECA (34%), comert (34%), comunicatii&IT (31%) si constructii (29%)

In aceste domenii a crescut semnificativ si numarul companiilor, cu 18% pana la 36%.

  • Tot mai multi angajati sunt inregistrati pe offshore-uri

Un indicator relevant privind evolutia business-ului cu pedigree offshore din Romania il reprezinta evolutia numarului angajatilor, de la 271.000 in 2010 la 341.000 in 2015.

"Angajatii firmelor cu actionari persoane juridice offshore au ajuns sa reprezinte 9% din forta de munca legala din Romania, un procent semnificativ raportat la conditiile mediului de afaceri autohton", explica analistii KeysFin.

>

Potrivit acestora, evolutia numarului angajatilor reprezinta cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor "fara taxe", in conditiile in care asocierea cu un offshore ofera posibilitatea firmelor sa isi optimizeze fluxurile financiare in asa fel incat sa plateasca cat mai putin taxe si impozite statului roman.

Statistica Keysfin arata ca profitabilitatea firmelor este surprinzator de redusa, raportat la cifra de afaceri si la situatia pietei.

Concluzia analistilor KeysFin, prezentata si in cadrul workshop-ului organizat la Bruxelles, la Parlamentul European (13 octombrie), este ca in absenta unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde in Romania si in alte tari, limitand resursele bugetare ale statelor.

"Fara un cadru strict de reglementare, statul roman va continua sa asiste pasiv la migratia capitalului din Romania. Este nevoie, in esenta, de masuri fiscale care sa stimuleze investitorii sa tina banii in tara, sa-i investeasca in economia romaneasca, iar statul sa adune, astfel, mai multi bani din taxe si impozite", au explicat analistii de la KeysFin.

Analiza despre offshore-urile din Romania a fost prezentata in cadrul primei dezbateri pe tema recuperarii banilor scosi in afara Uniunii Europene si taxarii marilor averi ascunse in paradisurile fiscale, desfasurata la Parlamentul European pe 13 octombrie.

"Intreaga idee a acestei dezbateri si a celor care vor urma este aceea de a incerca sa recuperam cat se poate din averile scoase in afara UE. Este o lupta pentru accesul la informatii: ale cui sunt conturile respective, cati bani sunt in ele, de unde vin acesti bani. (...) Anumite tari au asigurat secretul bancar si nu au furnizat deloc informatii. Sunt pasi mari care se fac in aceasta perioada pentru indepartarea secretului informatiei", a declarat initiatorul acestei dezbateri, raportorul european Catalin Ivan.

La dezbaterea din Parlamentul European au participat reprezentanti ai DG JUST, Europol, Interpol, Moneyval, BNR si ai KeysFin, singura companie romaneasca specializata pe informatii de afaceri, rapoarte de credit, studii si analize cu privire la mediul de afaceri din Romania invitata la workshop.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.