Reprezentantii celor mai de succes afaceri de familie din Romania s-au reunit joi la Bucuresti, in cadrul celei de a doua editii a evenimentului anual "Constitutiile de familie", desfasurat sub conducerea Family Business Network Romania, organizatia care reuneste interesele antreprenorilor romani cu firme in care au cooptat membri ai familiei. Desfasurat cu sprijinul LGT Privat Bank AG, banca familiei Princiare de Liechtenstein, evenimentul a adus in fata publicului roman experti din 4 tari pentru a prezenta avantajele schimbului de experienta in gestionarea afacerilor de familie.

Anca VladFoto: Mastermind Communications

"Am reusit sa punem in comun interesele legitime ale antreprenorilor cu afaceri de familie, pentru a ne ajuta intre noi cu informatii, consultanta si exemple, astfel incat sa putem asigura continuitatea afacerilor pe care le conducem. In cadrul evenimentului am vazut propuneri concrete pentru un management eficient al companiilor in situatia tranzitiei intre generatii sau a consolidarii prezentei membrilor familiei la conducerea firmelor" a declarat Florin Madar, Presedintele FBN Romania. El a adaugat ca traditia afacerilor de familie incepe sa se contureze si in Romania, capacitatea unor antreprenori de a transmite afacerile mai departe reprezentand adevarata valoare.

Tema principala a discutiilor a fost "dezbaterea necesitatii si utilitatii Constitutiilor de familie ca mod structurat si bazat pe principii de etica si transparenta de asumare a managementului unei companii la care participa membri ai familiei antreprenorului. Practic am adus in discutie cele mai bune solutii pentru ca antreprenorii romani care se gasesc acum intr-un moment de analiza privind viitorul firmelor proprii, sa aiba exemple din Europa si din lume referitor la cele mai bune cai de a continua afacerile sau de a pregati generatiile urmatoare din familie sa preia fraiele conducerii", a declarat Mihaela Harsan - Secretarul General al Family Business Network Romania.

La eveniment au avut alocutiuni Alteta Sa Regala Printul Prof. Heinrich von und zu Liechtenstein, profesor in cadrul unei universitati din top 10 mondial, respectiv IESE Business School din Barcelona, si Alfonso Libano Daurella Presedintele European Family Businesses, Christine Grotz si Ilinca von Derenthall din partea LGT Private Bank AG, alaturi de antreprenori romani precum Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas si Florin Madar, Presedintele grupului TEMAD Brasov si al Family Business Network Romania.

Printul Heinrich von und zu Liechtenstein a mentionat in prelegerea sa ca "afacerile de familie sunt cel mai important vector al economiei in Europa deoarece ele ofera cele mai multe locuri de munca si creeaza slujbe in tarile de unde provin. Chiar mai important ele sunt loiale tarilor lor si angajatilor proprii. De aceea este extrem de important sa le sustinem" a conchis Alteta Sa.

Anca Vlad, antreprenor din zona pharma, s-a referit la frumusetea, dar si la dificultatea de a fi antreprenor. "A fi un om de afaceri de succes nu e deloc usor. E o lupta continua, dar la momentul unor bilanturi intermediare sau finale adevaratul antreprenor va gasi ca efortul a meritat, ca succesul si rezultatul final, pentru el sau ea si familia proprie a fost mai important decat obstacolele sau greutatile depasite. Iar atunci cand reuseste sa lase ceva viabil in urma, consider ca acel antreprenor a facut ceea ce trebuie!", a spus ea in cadrul conferintei.

FBN - Romania a luat nastere in anul 2012 si urmareste sa popularizeze in Romania conceptul de "family business", astfel cum este recunoscut la nivel european si sa aduca la cunostinta autoritatilor existenta, potentialul afacerilor de familie si necesitatea unui parteneriat obligatoriu cu acestea. Incepand cu anul 2015, FBN Romania a devenit membra a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles.