Reprezentantul asociatiilor de consumatori in Colegiul de Coordonare al Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar, Corneliu Visoianu, a fost revocat din functie, se arata intr-un comunicat transmis vineri de CSALB. Decizia apartine Asociatiei InfoCons si Federatiei Asociatiilor de Consumatori, fiind consemnata si de Conventia Interregionala pentru Protectia Consumatorilor - CONROM. Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar a luat act despre acest demers, se mai spune in comunicat.

Corneliu VisoianuFoto: Agerpres

De asemenea, in scrisoarea din data de 24.10.2016, Asociatia InfoCons a informat CSALB ca reprezentantul nominalizat de Federatia Asociatiilor de Cosumatori in Colegiul de Coordonare al CSALB este domnul Dan Docan.

Trei zile mai tarziu, pe 27.10.2016, Conventia Interregionala pentru Protectia Consumatorilor - CONROM a informat CSALB ca l-a numit pe domnul Costel Stanciu sa reprezinte consumatorii in Colegiul de Coordonare. Aceeasi informatie a fost transmisa CSALB si de Asociatia PRO CONSUMATORI Bucuresti.

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar asteapta, insa, o singura propunere din partea asociatiilor de consumatori din Romania, deoarece structura Colegiului de Coordonare prevede un singur loc destinat acestora. In consecinta, pana la numirea unui singur reprezentant al consumatorilor din Romania, locul rezervat acestor asociatii in Colegiul de Coordonare ramane vacant.

"CSALB isi doreste ca situatia sa fie clarificata urgent, solicitand si implicarea ANPC in acest sens. Orice inlocuire care ar putea fi considerata/interpretata ca nerespectand prevederile legale poate prejudicia grav CSALB din perspectiva riscurilor reputationale. CSALB are convingerea ca reprezentarea consumatorilor in structura Colegiului de Coordonare asigura promovarea si sustinerea intereselor tuturor celor care isi doresc rezolvarea amiabila a litigiilor.

Subliniem faptul ca Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar nu este abilitat sa se implice in procesul de desemnare a reprezentantilor in Colegiul de Coordonare, nominalizarea fiind prerogativa exclusiva a entitatilor ce fac aceste nominalizari, conform prevederilor O.G. nr. 38/2015.

Dorim sa subliniem faptul ca activitatea CSALB nu va fi afectata de aceasta situatie. Procedurile de solutionare amiabila a litigiilor dintre consumatori si comercianti se desfasoara normal, independent de componenta Colegiului de Coordonare.

Membrii Colegiului de Coordonare al CSALB sunt desemnati de ANPC, ARB, BNR si asociatiile de consumatori. Membrul independent este ales de catre cei 4 membri desemnati. Mandatul fiecarui membru in Colegiul de Coordonare al CSALB este de 5 ani, cu posibilitatea de reinnoire o singura data, iar presedintele Colegiului de Coordonare este ales prin rotatie, dintre cei cinci membri, avand un mandat de un an", mai spun oficialii CSALB.