​Articol actualizat

Curtea de Conturi a sesizat la DNA bancile de locuinte ale BCR si Raiffeisen pentru deturnare si obtinere ilegala de fonduri. BCR: nu exista nici o ancheta a DNA

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2016, 16:22 Economie | Finanţe & Bănci

Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi
Foto: AGERPRES
Prin adresele 40495/2016 si 40495/2016, Departamentul al II-lea al Curtii de Conturi, (coordonat de vicepresedintele Cosmin Nicula) a sesizat DNA cu privire la posibile deturnari de fonduri si obtinere ilegala de fonduri de catre cele doua banci pentru locuinte din Romania- BCR BpL si Raiffeisen BpL. Prejudiciul total estimat de inspectorii Curtii depaseste 328 milioane de lei, circa 80% din suma fiind pusa in seama BCR BpL. HotNews.ro a transmis oficialilor Curtii de Conturi o serie de intrebari, ca si reprezentantilor celor doua institutii de economisire-creditare. Reclamatia la DNA a unor institutii bancare de catre o autoritate a Statului reprezinta o premiera in Romania.

 • Ce spun reprezentantii bancilor

BCR arata intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "nu exista o ancheta a DNA privind sistemul de economisire-creditare" si adauga ca bancile de locuinte au actionat in instanta Curtea de Conturi pentru interpretare abuziva a legii. Reactia bancii vine dupa ce HotNews.ro a scris ca exista doua sesizari ale Curtii de Conturi privind presupuse ilegalitati, deturnare si obtinere ilegala de fonduri, la doua banci pentru locuinte din Romania - BCR BpL si Raiffeisen BpL.

BCR mai arata in comunicatul citat ca "BCR Banca pentru Locuinte considera inexplicabila publicarea de catre Curtea de Conturi a informatiilor privind sesizari facute catre DNA privind functionarea sistemului de economisire creditare in sistem locativ, dupa ce DNA a declinat competentele de anchetare, certificand absenta unor fapte de coruptie care sa implice fonduri publice".

"Banca a respectat mereu si va respecta legea de functionare a sistemului de economisire creditare in scop locativ.

Suntem in proces de a demonstra aceasta in justitie. Am actionat in instanta Curtea de Conturi a Romaniei pentru interpretarea proprie, pe care o consideram fara legatura cu legea.

Consideram ca exista o intelegere complet gresita a Curtii de Conturi din Romania asupra modului cum functioneaza sistemul de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar).

In mod particular, daca s-ar considera acest tip de interpretare a Curtii de Conturi din Romania (inexplicabil si nemaintalnit la nivel european) s-ar trage in mod eronat concluzia ca toate sistemele de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obtin ilegal fonduri”, pe cand in realitate aceste sisteme functioneaza de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schema de imbunatatire a conditiilor de locuit ale cetatenilor, indiferent de varsta si de conditie sociala.

 Am depus toate eforturile pentru a demonstra principiile si meritele sistemului de economisire -  creditare pentru o tara precum Romania, care din nefericire se situeaza pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea locuintelor. Avem incredere ca in final bunul simt economic si spiritul constructiv de intelegere a legii de functionare a sistemului de economisire creditare va castiga in detrimentul unor interpretari nefondate”, au transmis HotNews.ro reprezentantii BCR BpL.

"In opinia noastra, asa cum am aratat si in momentul in care Curtea de Conturi a incheiat actiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a respectat toate legile si reglementarile care guverneaza  functionarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, desi mai nou in Romania, functioneaza dealtfel in acelasi fel si cu succes in tari dezvoltate din Uniunea Europeana.
Am contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, pana in prezent obtinand suspendarea acesteia in prima instanta. Din pacate, decizia a fost facuta cunoscuta publicului si provoaca deja efecte negative asupra bancii si asupra clientilor nostri.

Convinsa  ca  a  respectat  reglementarile  legale  in  vigoare,  RBL (impreuna  cu  Asociatia  Bancilor  pentru  Domeniul  Locativ din Romania - ABDLR) face toate demersurile  necesare  pentru  apararea  drepturilor legitime ale clientilor sai.", au transmis marti  si oficialii Raiffeisen BpL

 • Curtea de Conturi acuza BCR BpL si Raiffeisen BpL ca au "gestionat un mecanism" prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal
Sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie vine ca urmare a controlului incheiat de inspectorii Curtii la cele doua banci pentru locuinte (incheiate prin Procesul-verbal de constatare  nr.88856/ 26.10.2015 in cazul BCR BpL si respectiv Procesul-verbal de constatare nr.23815/18.09.2015 pentru Raiffeisen Bank) control extins ca urmare a unui audit efectuat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (care achita banii pentru prima de Stat oferita de cele doua BpL-uri).

In timpul controlului, BCR Bpl era condusa de Carmen Schuster (ea preluand in aprilie 2015 postul), care ulterior a fost inlocuita cu Lucian Anghel, l inceputul acestui an. La Raiffeisen BpL presedinta este din 2012 Aurelia Cionga.

Chiar la aceasta ora, comisiile de specialitate din Parlament discuta modificarea legislatiei din domeniul economisirii-creditarii, dar acest lucru ar putea dura. 

Curtea de Conturi acuza cei doi actori ai pietei- BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte ca au "gestionat un mecanism" prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca si-ar fi vandut produsele catre minori si varstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege. Modelul de afaceri al bancilor pentru locuinte presupune ca cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat  250 de euro, iar la aceasta suma se adauga si bonificatia primita de la banca. Cele doua institutii de credit din domeniul locativ spun ca au depus obiectiuni la Raport  si ca au respectat intrutotul legea.

La ce ce concluzii au ajuns inspectorii Curtii de Conturi:
 • Statul roman a alocat fonduri bugetare in cadrul programului "Banca pentru Locuinte", program derulat de doua institutii BCR BpL si Raiffeisen BpL, dar fara a exista niciun interes din partea autoritatilor in urmarirea eficacitatii acestui program. Au fost selectate spre auditare subventiile de la bugetul de stat pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei pentru plata "primei de la stat" in cadrul Contractelor de economisire-creditare. In anul 2014 au fost efectuate plati din bugetul de stat prin MDRAP pentru prima de la stat de aprox. 316 milioane lei.
BCR Banca pentru Locuinte a inceput activitatea in anul 2008, iar Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inceput activitatea in anul 2005, ambele incheind contracte de economisire-creditare cu diversi clienti in vederea primirii primei de la stat (anual 250 euro in echivalent lei, pentru economii anuale de minimum 1000 euro).

Alocarea sumelor s-a realizat in baza unor conventii incheiate intre cele doua banci cu MDRAP. Bancile au solicitat plata de catre minister a sumelor reprezentand Prima de la stat in baza unor centralizatoare cuprinzand numarul de contracte incheiate care indeplineau conditiile prevazute de lege.

 • Avand in vedere scopul pentru care legiuitorul a emis legea privind dezvoltarea domeniului locativ pe termen lung, apreciem ca acest obiectiv nu s-a realizat, fiind caracterizat printr-o eficienta foarte redusa (sume imense platite de bugetul de stat doar pentru economisirea pentru o perioada de 5 ani a deponentilor), in conditiile nerespectarii obligatiei de verificare a modului de utilizare in scop locativ a sumei contractate, a primei de stat ti a creditului pentru domeniul locativ de catre client.
Procentul de contracte de economisire-creditare ce au fost continuate prin acordarea unor credite de catre cele doua banci este unul foarte mic (sub 5%), ceea ce denota o eficienta foarte redusa a acestui program finantat de la bugetul de stat:
- in cazul BCR BpL, procentul de succes este de 1,53% (2836 de credite efectiv solicitate de catre deponenti raportat la 184.479 de contracte inchise, dintre care cea mai mare parte a implinit termenul minim de 5 ani de economisire);
- in cazul Raiffeisen BpL, procentul de succes este de 3,77% (5264 de credite efectiv solicitate de clienti raportat la 139.537 contracte inchise, dintre care cea mai mare parte a implinit termenul minim de 5 ani de economisire).
Abaterile de la legalitate constau, spun reprezentantii Curtii de Conturi, in urmatoarele:

 •  BCR Banca pentru Locuinte SA si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, au gestionat un mecanism de acordare a primei de la stat, solicitata si platita de la bugetul de stat, prin care, pentru marea majoritate a contractelor de economisire-creditare cu o durata mai mare de 5 ani, nu au fost respectate conditiile impuse de prevederile legale, permitandu-se clientilor bancilor sa incaseze fara drept prima de stat:
Pentru marea majoritate a contractelor de economisire-creditare cu o durata mai mare de 5 ani, bancile nu au conditionat acordarea primei de stat de obligativitatea justificarii prin documente a utilizarii in scop locativ a sumelor economisite, adica in scopul prevazut (achizitia de locuinte sau modernizarea acestora);

Inchiderea contractelor de economisire-creditare s-a concretizat in cele mai multe cazuri in rezilierea contractelor la solicitarea clientilor, urmata de punerea la dispozitia acestora de catre banca a sumelor economisite, a primelor de la stat solicitate de catre banca in numele clientilor si a dobanzilor acumulate, prin incalcarea prevederilor legale care conditioneaza punerea la dispozitia clientilor a primelor de la stat de respectarea unor conditii obligatorii, inclusiv de justificare in orice situatie a utilizarii sumelor economisite in scop locativ.
 • In fapt, s-a constatat ca bancile pentru locuinte mentionate au permis utilizarea de catre clienti a subventiilor primite de la bugetul de stat in alt scop decat cel pentru care au fost acordate.
Au fost incalcate astfel prevederile legale reprezentand conditiile in baza carora un client al sau putea beneficia de prima de stat.

In cele mai multe cazuri, incheierea si derularea contractelor de economisire-creditare sub aceasta denumire a fost doar formala. Procedandu-se intr-o asemenea maniera, prin acordarea primei de la stat s-a stimulat doar componenta de economisire, iar componenta de creditare a dezvoltarii domeniului locativ a inregistrat valori nesemnificative, departe de scopul initial al legii.
 • Solicitarea in mod nelegal de catre cele doua banci de locuinte a subventiei reprezentand prima de la stat calculata in procent de 25% inclusiv asupra comisionului de deschidere, care reprezinta in fapt un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat dupa incheierea contractractului de economisire-creditare din primele depuneri in contul bancar. Bancile pentru locuinte au prezentat ministerului implicat in derularea programului date inexacte pentru primirea de la bugetul de stat a subventiilor bugetare reprezentand prima de stat in cadrul contractelor de economisire-creditare, avand ca rezultat obtinerea acestor fonduri cu incalcarea prevederilor legale.
 • Bancile de economisire-creditare au incheiat contracte de economisire-creditare cu clienti copii minori, care aveau varsta sub 18 ani atat la data incheierii contractelor, cat ti la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate (cazuri de contracte incheiate chiar si pentru minori avand la data contractului varste sub 1 an!).
Astfel, bancile au interpretat eronat calitatea de client in cadrul contractelor de economisire-creditare, netinand cont de eligibilitatea de a fi client in corelatie cu "dreptul legal de a primi un credit la dobanda stabilita pentru activitati in domeniul locativ" la data repartizarii contractului.
In fapt, mai spun auditorii, in spatele acestor contracte se ascunde intentia parintilor de a incasa prima de stat pe cat mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor si obtinerea unui singur credit pentru spatiul locativ, dar cu pastrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.

Avand in vedere ca legiuitorul a prevazut in mod clar faptul ca un client nu poate beneficia decat de maximul unei prime de stat chiar daca este parte in mai multe contracte de econo-misire-creditare, bancile au creat astfel premisele de eludare a prevederilor legale.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Banca Transilvania

Startup ce finanteaza afacerile mici, lansat de Banca Transilvania. Povestea BT Mic si ce trebuie sa faca antreprenorii pentru a obtine banii

Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici, prin care vor fi acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate. Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica.

35288 vizualizari

 • +2 (32 voturi)    
  din pacate pentru curtea de conturi.. (Marţi, 1 noiembrie 2016, 17:17)

  akillies [utilizator]

  ..mai au de invatat despre contractele de economisire-creditare. Pe pariu ca la o mica investigatie, angajatii curtii de conturi si ai corpului de control au astfel de contracte pentru toti membrii familiilor lor.

  Adica, nu s-a facut nimic ilegal in aceste contracte inafara de un denunt abuziv al cc si cu intentia de a impiedica ralizarea acestor contracte si de a descraja tipul acesta de economisire in randul cetatenilor romani.
  Legile nu precizeaza nimic legat de varsta pe care sa o aiba beneficiarii contractelor, ci doar sa fie cetateni romani; deasemenea legile spun ca dupa ce contractul atinge maturitatea, nu mai sunt necesare justificarilebeneficiarilor pentru primele de la stat. Legile au fost propuse si votate si aprobate de toti palamentarii romani (cele legate de aceste tipuri de contracte de economisire-creditare) si nu s-a facut nicio deturnare de conturi (asa cum sustin acesti oameni cu multe lipsuri).
   #showComment#showComment
 • +4 (26 voturi)    
  confuzii grave ale Curtii de Conturi (Marţi, 1 noiembrie 2016, 17:39)

  unomcivilizat [anonim]

  Ce scria Hotnews acum o luna:

  Curtea de Conturi a prins un pokemon care a blocat un intreg sistem bancar. Sefii a trei banci din Europa si jucatorii din piata noastra spun ca pokemonii sunt personaje imaginare, dar degeaba

  Pentru necunoscatori, sistemul Bauspar este, foarte simplificat, un fel de "CAR al caselor". Grosso modo, participantii pun fiecare economiile intr-un bol comun, din care periodic, cel care are nevoie de finantare, obtine suma necesara. Evident ca lucrurile sunt putin mai sofisticate in practica, dar aceasta e ideea. Sistemul functioneaza de circa 100 de ani in Austria si este foarte bine dezvoltat in Cehia, Ungaria, Slovacia, Germania si alte state.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21319818-curtea-conturi-prins-pokemon-care-blocat-intreg-sistem-bancar-sefii-trei-banci-din-europa-jucatorii-din-piata-noastra-spun-personaj-imaginar-dar-curtea-tine.htm
   #showComment
 • +4 (32 voturi)    
  Jaf pe fata (Marţi, 1 noiembrie 2016, 17:54)

  kl4ws [utilizator]

  Doua dintre cele mai imputite banci din Romania.
  Am lucrat cu amandoua si sper sa dea faliment.
  At mai fi si cei de la BRD, le urez acelasi lucru!
   #showComment#showComment#showComment
 • -3 (15 voturi)    
  interesant (Marţi, 1 noiembrie 2016, 18:07)

  pehash [utilizator]

  nu stiu ce cauta DNA pe fir, dar daca acuzatiile sunt adevarate, atunci infractorii sunt clientii (care au beneficiat in final de prima de 250 de euro) si banca le-a fost complice daca se dovedeste ca a stiut ca nu-i vor folosi in scopul cerut de lege. frauda fiscala. va fi interesant de vazut cum se vor desfasura "ostilitatile"..
   #showComment
 • +16 (28 voturi)    
  Curtea de Conturi are perfecta dreptate. (Marţi, 1 noiembrie 2016, 18:21)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Am dicutat cu doi cetateni care au lucrat pentru BCR locuite si mi-au aratat cati bani castigau de pe urma acestui instrument financiar de economisire-creditare imobiliara.
  Lasand la oparte faptul ca bonusirile lunare erau platite catre angajati de catre BCR Locuinte pe PFA, pentru a evita taxele salariale, cei care lucrau acolo vindeau produsul exact cum descrie Curtea de Conturi:
  "puneti bani in cont, statul va da prima anuala si, la final, scoateti banii iar randamentul va fi mult mai mare decat daca ati depune banii la banca."
  Din acest motiv creditarea pentru lociunte este de 2-3 %, pentru ca ei vindeau produsul direct doar ca economisire.

  Imi spuneau ca se intampla sa gasesca un client si, dupa ce-l convingeau, treceau la restul familiei sau a prietenilor acestuia. Faceau si 5-6 CNP-uri o data.
  Jaf curat.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +9 (9 voturi)    
  Sesizare DNA (Marţi, 1 noiembrie 2016, 18:28)

  TyrionLann [utilizator]

  Oare de ce a fost sesizat DNA dupa mai mult de un an dupa data rapoartelor CC? E ceva dubios aici.

  Apoi, toata lumea isi da cu parerea, dar nu stiu nici a citit legea. Tin minte ca si mie, in urma cu multi ani, mi s-a oferit la BCR un astfel de instrument. La banca spuneau ca daca doresc sa folosesc banii mai devreme de 5 ani, puteam doar cu conditia aducerii de documente doveditoare pentru imbunatatirea casei, dar dupa ce se finaliza termenul de 5 ani, puteam retrage toata suma fara documente. In plus, dobanda oferita de banca, in plus fata de stat, era mult mai mica ca cea normala la depozite.
 • +3 (15 voturi)    
  confuzii justificate (Marţi, 1 noiembrie 2016, 18:31)

  Arbitrul [utilizator]

  Legea e lege si nu stiu exact ce prevede. Insa experienta personala mi-a dovedit clar ca lucrurile pe care le acuza sunt reale. Am fost contactat de ...una din cele douabanci si mi s-a propus sa intru in acesta afacere subliniidu-mi-se de catre ofiterul de credite ca nu sunt obligat sa iau nici un credit. Doar sa economisesc. Acesta era scopul declarat al bancii. In conditiile in care dobanda la depozite a bancilor, o stim cu totii, e praf in ochi, au gasit aceasta oportunitate de a profita. Eu am refuzat din reticenta - nu pot sa spun ca a fost un lucru inteligent - dar cunosc personal persoane care au profitat din plin de acest produs bancar exact in modalitatea in care este prezentat de curetea de conturi. Asa ca... intentia bancilor este clar de a eluda spiritul legii. Daca au gasit modalitatea legala s-o faca, ghinionul statului.
   #showComment
 • +5 (9 voturi)    
  Gând personal (Marţi, 1 noiembrie 2016, 21:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Când aud de Văcăroiu eu vomit!
   #showComment
 • -1 (7 voturi)    
  Cei mai mari hoți de pe pământ (Marţi, 1 noiembrie 2016, 21:28)

  Mediteranean [utilizator]

  Asta îmi întărește încă o dată opinia mea din ultimii ani.

  Cei mai mari hoți de pe pământ sunt:

  BANCHERII și POLITICIENII
   #showComment#showComment
 • +7 (7 voturi)    
  Curtea de conturi acuza un randament scazut ! (Marţi, 1 noiembrie 2016, 21:38)

  Susufler0 [utilizator]

  Ei si ! Unde scrie in lege ca trebuia sa fie un randament inalt de 70-80% ?
 • +7 (7 voturi)    
  domnu' din imagine e emblema curtii? (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 0:49)

  dipling [utilizator]

  Nu pricep de ce - din toti membrii curtii de conturi - l-ati ales pe cel mai "competent", "integru" si "promitator"...

  Am un regret, si acela e ca ii stiu numele...
 • +1 (5 voturi)    
  DNA pe toata LINIA ! (si asta este bine asa !!!) (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 4:05)

  MeridianAlbastru [anonim]

  Lupta ANTI CORUPTIE -CRIMA si HOTIE sa apropie si de Banci care au spalat in mod nelegal bani !
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 9:14)

  Vasylica [utilizator]

  Nicolae Vacaroiu ... de unde-l stiu eu pe asta ?
 • -1 (3 voturi)    
  bancile prinse cu mata-n sac (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 10:20)

  jackalphonse [utilizator]

  Nici asa nu se dezic postacii pro-banci. DNA a gresit:))
  Acum devin mai vizibili ca oricand.
  asteptam si informatiile referitoare la respingerea legii falimentului personal.
  Legea darii in plata este cinuntita fara legea falimentului personal. dar daca bancilor le place, asta este.
 • +3 (5 voturi)    
  trebuie doar putina judecata... individuala! (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 10:56)

  vijelios [utilizator]

  N-am mai rezistat si mi-am facut cont pentru ca exista multa imbecilitate. Inainte sa iti faci un contract de genul asta , mai ales ca e pt prima data, stai si tu si il rumegi cum trebuie si vezi: economisesti anual 1000 euro, primesti prima anual, NU te atingi 5 ani de bani, dupa 5 ani voila! primesti banii tai + prima + dobanda [mizerabila, dar este]. Fara justificari! Te atingi de bani in 5 ani, aduci dovada ca ii folosesti in scop locativ. Simplu!
  + am fost client BCR doar in sistemul BPL, am cont la alta banca
  + mi-am facut contract, am platit comisionul acele de deschidere
  + am economisit 1000 euro anual
  + dupa 5 ani mi-am scos cei 5000 euro + primele de la stat + dobanda [mizerabila]
  fara justificare, conform contractului!

  Astfel mi-am permis sa achizitionez printr-un credit ipotecar [la banca al carei client eram]. Daca nu aveam acesti bani imi era imposibil! Deci da, am folosit banii in scop locativ, doar ca aceasta dovada nu exista!
  Sistemul este unul foarte bun, care doar luand in calcul partea de economisire iti permite sa faci ceva de calitate pt viata ta odata la 5 ani.
  Daca stii ca esti obligat sa te folosesti de banii astia in 5 ani, ori faci dovada folosirii in scop locativ, ori nu mai faci contractul!
  Indiferent cat de jepcari sunt bancherii, sistemul asta este unul bun.
   #showComment#showComment#showComment
 • +1 (3 voturi)    
  PRO (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 14:14)

  mistydo [utilizator]

  Daca intelegi scopul de la inceput... devii client. Nu te obliga nimeni. Trebuie sa ai rabdare si dupa 5 ani ai economisit cel putin 5000 euro , la care de adauga ceva mai mut decat media dobanzilor de pe piata. Si eu am folosit economiile la renovarea apartamentului, fara a avea obligatia de a justifica cheltuielile.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version