"In toate economiile emergente salariile au crescut semnificativ. Nu este un fenomen care se petrece doar la noi, desi la noi din 4 in 4 ani lucrurile par sa scape de sub control in aceasta privinta", a declarat vineri Dan Bucsa, macroeconomist al UniCredit Bank Londra. Daca ne uitam la cresterea de salarii fata de competitivitate, intreaga regiune este intr-un moment de pierdere a competitivitatii. In ultimii ani noi avem o medie de crestere a competitivitatii de 4% pe an, insuficienta ca sa ne apropie de UE. Am avea nevoie de 5-10% pe an. Si, probabil, aceasta problema globala se va mentine pana cand vom reusi sa facem o noua revolutie industriala. Avem nevoie de un nou model de crestere. Eu sunt foarte optimism si sunt convins ca asa cum a facut-o de trei ori in ultimii 150 de ani, omenirea va gasi un nou model de crestere", a mai spus Bucsa

Dan Bucsa, macroeconomist UniCredit Bank LondraFoto: Hotnews

S-ar putea, a mentionat macroeconomistul, ca noul motor sa fie bazat pe energie regenerabila si IT.

"Daca ne uitam la salariile din tarile emergente, cresterile de la noi sunt palide." In Brazilia, de pilda, sau China. In acest moment, China mai are 2-3 ani si depaseste Romania la salarii. Acelasi lucru se petrece in Mexic. Diferentele salariale se estompeaza incet-incet si conteaza tot mai mult accesul la piete. Vedem acest lucru in comportamentul investitorilor", a mai spus bancherul.

"Romania ar avea nevoie probabil de 20 de ani ca sa intre in zona euro, la ritmul anual de crestere economica" , apreciaza Bucsa.

"In prezent, Romania se situeaza la sub 60% din media Uniunii Europene in ceea ce priveste PIB/locuitor si nu cred ca va fi o tara care sa intre in zona euro fara sa ajunga la 80-90% din media UE, dupa experienta cu Grecia", a afirmat Dan Bucsa.

Regiunea Europei Centrale si de Est continua sa ajunga din urma restul UE, iar viteza a crescut dupa criza financiara, convergenta fiind mai rapida in tarile care continua reformele.

In opinia reprezentantului UniCredit Bank, economia Romaniei nu se supraincalzeste, desi exista semne de supraincalzire - crestere rapida a salariilor, mult peste productivitate, crestere rapida a consumului si vanzarilor cu amanuntul, accelerarea cresterii preturilor imobiliare. Pe de alta parte, creditarea va incetini, politica fiscala ar putea deveni contractionista in a doua jumatate a lui 2017, cresterile salariale ar putea incetini dupa alegeri, iar inflatia ar putea ramane sub tinta, estimeaza macroeconomistul UniCredit BAnk Londra.

UniCredit Bank estimeaza o crestere economica pentru Romania de 4,3% in 2016 si de 3,5 % in 2017, cele mai mari niveluri din regiune.