Salariul mediu net a fost de 2094 lei in septembrie. Angajatii cei mai bine platiti au fost cei din extractia petrolului. La capatul celalalt se afla angajatii din turism

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2016, 9:24 Economie | Finanţe & Bănci

Salariul mediu din septembrie, putin peste 460 de euro
Foto: sxc.hu
Salariul mediu net a fost de 2094 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 18 lei, a anuntat luni Institutul National de Statistica.  Valorile cele mai mari ale salariilor s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5737 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1265 lei). Vezi mai jos un grafic al salariilor nete platite in septembrie in Romania.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%.

Septembrie 2016 comparativ cu August 2016

In luna septembrie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2016. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 • cu 20,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 11,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
 •  intre 4,5% si 7,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea bauturilor;
 • intre 2,0% si 4,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, alte activitati industriale n.c.a., tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 • cu 12,4% in extractia carbunelui superior si inferior;
 • intre 5,0% si 10,0% in extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare, industria metalurgica, telecomunicatii;
 • intre 2,0% si 4,0% in fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi pe apa, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati auxiliare intermedierilor financiare (activitati de asigurare si fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).
In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+8,0%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si aplicarii prevederilor legale  pentru personalul platit din fonduri publice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat si in administratie publica (+0,8%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+0,3%).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

2724 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Putin,foarte putin ! (Luni, 7 noiembrie 2016, 10:48)

  AdrianSangeorzan [anonim]

  Putin,foarte putin!-ca in reclama !


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri