Rezervele valutare ale Chinei au consemnat in octombrie cea mai mare scadere din ultimele noua luni si au ajuns la cel mai redus nivel din martie 2011 si pana acum transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta corectie indica faptul ca iesirile de capital continua, in ciuda semnalelor recente ca a doua economie ca marime din lume se stabilizeaza.

Rezervele au scazut luna trecuta cu 45,7 miliarde de dolari, pana la 3.121 de miliarde de dolari, cea mai mare scadere din ianuarie si pana acum, arata datele facute publice de banca centrala de la Beijing luni.

In septembrie, acestea scazusera cu doar 19 miliarde de dolari. Corectia din octombrie a fost a patra scadere lunara consecutiva si a fost mai mare decat cele din precedentele trei luni insumate.

Economistii sondati de Reuters se asteptasera ca rezervele valutare ale Beijingului sa coboare la nivelul de 3.140 mld. dolari in octombrie, minimul ultimilor cinci ani.

Expertii din piata considera ca banca centrala a vandut dolari pentru a sprijini cursul yuanului, in conditiile in care acesta a coborat la minimele ultimilor sase ani.

Banca Poporului din China a avut vanzari nete de valute straine in valoare de 337,5 miliarde de yuani (50,1 mld. dolari), in conditiile in care a cautat sa contracareze deprecierea yuanului in conditiile accelerarii iesirilor de capital.

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scazut cu cifra record de 513 miliarde de dolari anul trecut dupa ce Beijijngul a devalorizat yuanul, provocand un val de iesiri de capital ce au amenintat stabilitatea economiei chineze si au alarmat pietele financiare globale.

Yuanul, cunoscut si ca renminbi, a scazut cu peste 1,5% fata de moneda americana in octombrie in conditiile in care dolarul s-a apreciat fata de principalele valute ale lumii in asteptarea unei preconizate majorari de dobanda de catre Rezerva Federala a Statelor Unite.

Expertii pietele valutare chestionati de Reuters se asteapta ca moneda chineza sa se deprecieze cu inca aproape doua procente in urmatoarele 12 luni, pana la niveluri pe care yuanul nu le-a mai atins de la criza financiara globala si pana acum.

Daca Statele Unite majoreaza dobanzile anul acesta, presiunile de iesire a capitalurilor din China s-ar putea intensifica si mai mult, avertizeaza economistii.

Pe de alta parte, unii experti considera ca scaderea rezervelor din octombrie putea fi mai mare daca Beijingul ar fi vrut sa sprijine cu orice pret moneda nationala.

“Scaderea este de fapt mai blanda decat se asteaptau cei mai multi, ceea ce sugereaza ca Banca Poporului din China nu ‘arde’ rezerve pentru a sprijini rata de schimb a dolarului”, a declarat Bloomberg Larry Hu, sef pe sectorul economiei chineze de la firma Macquarie Securities din Hing Kong.

“S-ar putea sa arate ca banca centrala a Chinei este mai toleranta cu volatilitatea propriei monede”, a adaugat el.

Rezervele de aur al Chinei au scazut la sfarsitul lunii octombrie pana la valoarea de 75,348 mld. dolari, fata de 78,169 mld. dolari, nivelul consemnat la sfarsitul lui septembrie.

La ultima raportare s-a anuntat o crestere economica de 6,7% in China, alimentata de cheltuielile cu infrastructura si de boom-ul de pe piata rezidentiala.

Dar unii analisti spun ca trendul crescator de pe piata imobiliara s-ar putea sa fi atins maximul, iar decidentii in privinta politicilor sunt tot mai ingrijorati in privinta pericolelor aduse de stimularea economica pe baza de imprumuturi o perioada prea lunga.