Dolarul american a continuat sa se intareasca fata de alte monede majore sustinut de asteptarile ca politica fiscala a viitorului presedinte va stimula economia. Trezoreria SUA a transmis ca si-au redus deficitul in octombrie (prima luna a anului fiscal) cu 4 miliarde de dolari, iar numarul solicitarilor initiale de ajutor de somaj s-a redus cu 11.000. In acest context, USD este tranzactionat fata de moneda unica in jurul nivelului USD 1.0850/EUR, in vreme ce monedele Europei emergente sunt mai slabe fata de euro. Leul a testat nivelul 4.5170/EUR, media calculata de BNR si transmisa in jurul orei 13 fiind de 4.51 lei/euro, 4,2 lei/chf si respectiv 4,14 lei pentru un dolar SUA. Francul elvetian a mai fost cotat la acest nivel in iulie 2015.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiind moneda de refugiu, francul (la fel ca si aurul), are tendinta de scumpire in perioade incerte.

​La noi, rata lunara a inflatiei a urcat in octombrie la 0.43% ducand media anuala la -0.43%. Cresterea lunara a preturilor s-a datorat in principal evolutiei preturilor volatile (legumele au fost cu 4.01% mai scumpe iar pretul combustibililor a crescut cu 1.90%) dar toate grupele de produse au contribuit la aceasta: pretul alimentelor a crescut cu 0.53%, cel al produselor nealimentare cu 0.39% iar cel al serviciilor a fost cu 0.33% mai mare.

Ministerul Finantelor a respins toate ofertele la licitatia de joi pentru doua sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de 15 ani. Oferta totala a fost dezamagitoare nedepasind o suta cincizeci milioane lei.