Industria, sector care reprezinta aproape un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in septembrie o crestere de 3,3% fata de aceeasi luna din 2015, in special ca urmare a avansului productiei in sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria miniera, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), citate de News.ro. In august, industria inregistrase o crestere de 5,3% fata de a opta luna a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pana in august, productia industriala a inregistrat anul acesta cel mai mare avans in luna aprilie, de 3,4% fata de aceeasi luna din anul trecut, dupa un debut de an modest.

Pe date ajustate in functie de influentele sezoniere, cresterea productiei din septembrie a fost de 1,4% fata de a noua luna a anului trecut.

Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat si in septembrie un declin accentuat, de 14%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 4,2%.

Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de competitivitatea slaba.

Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, a urcat cu 4,5% fata de septembrie 2015. In august, industria de prelucrare avansase cu 7,1%.

Comparativ cu luna august, productia industriala a crescut cu 23% pe serie bruta si cu 1% pe seria ajustata in functie de influentele sezoniere si numarul de zile lucratoare, indicatorul urmarit cel mai atent de economisti.

Cumulat pe primele noua luni, productia industriala din Romania a crescut cu 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans sustinut de industria prelucratoare, care a consemnat un plus de 2,3%.

Industria extractiva a scazut, insa, cu 18,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 1,9%.

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, industria a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,3% in primele noua luni.

In 2015, productia industriala a urcat cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.