Polarizarea mediului de afaceri, plafonarea investitiilor straine directe, schimbarea cerintelor de pe piata fortei de munca, ca urmare a economiei globale bazate pe cunoastere, sunt provocarile la care Romania va trebui sa gaseasca solutii. "Mediul de afaceri este afectat de un fenomen puternic de polarizare, in conditiile in care cele mai mari o mie de companii din Romania generau la finalul anului 2015 aproape 49% din valoarea adaugata in economie, comparativ cu doar 35% in 2008. In acest context, cei bogati devin si mai bogati, iar cei saraci saracesc si mai mult", a spus luni Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), cu ocazia conferintei anuale a asociatiei.

Iancu GUDA_Presedinte AAFBRFoto: Hotnews

Schimbarile geopolitice din plan extern dar si recentele masuri electorale din plan intern impun necesitatea unui echilibru intern bazat pe masuri economice conservatoare si orientate pe termen lung, mai ales ca ritmul de crestere a economiei locale, cel mai ridicat din Uniunea Europeana, nu este fundamentat pe baze sustenabile precum consolidarea clasei de mijloc, au mai sustinut marti membrii AAFBR.

"Patura de mijloc, atat in randul populatiei, cat si in randul mediului de afaceri, devine tot mai subtire si mai putin capabila sa reprezinte acel element de amortizare a socurilor negative cauzate de o posibila viitoare criza financiara", a mai adaugat Iancu Guda, care e si Services Director, Coface Romania.

Exista premisele necesare unor intrari de capital semnificative, insa blocajele din economie fac ca investitiile straine directe sa stagneze.

"Inca nu putem vorbi despre un avant economic puternic si sustenabil in Romania. De 7 ani incoace investitiile straine directe se plafoneaza la 2% din PIB, iar volumul lucrarilor de constructii nu si-a revenit inca la nivelul atins inainte de criza financiara. Asta in timp ce productivitatea muncii in industrie stagneaza de aproape doi ani. Sunt semne clare ca blocajele de productie si de crestere economica solida persista, iar solutionarea lor necesita mai multa atentie", a declarat Rozalia Pal, Vicepresedinte AAFBR.

La conferinta AAFBR a participat si Alvaro Ortiz, Economist Sef Piete Emergente al BBVA Research, acesta sustinand in speechul sau ca centrul economic de gravitatie se deplaseaza spre Pacific, iar puterile traditionale din Europa sunt percepute ca fiind in declin. "Echilibrul mondial al puterii se schimba. Geopolitica unipolara va fi contestata si noi puteri vor aparea in contextul in care centrul economic de gravitatie se deplaseaza spre Pacific, iar puterile traditionale din Europa sunt percepute ca fiind in declin. Perspectivele geopolitice, economice, tehnologice si sociale arata o lume extrem de interconectata si complexa. Criza financiara a dus la corectii dureroase in unele locuri, iar rapida dezvoltare a noilor tehnologiilor informationale a crescut discrepanta dintre ceea ce vezi si ceea ce primesti", a conchis Alvaro Ortiz.